Quantcast

Επιμένει η Αγκυρα παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ: Το Yavuz θα «τρυπήσει» στην Κυπριακή ΑΟΖ - Αντιδράση Αθήνας, Λευκωσίας

Τις πειρατικές ενέργειες, που έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα και να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει η Άγκυρα.

Από χθες βράδυ, το γεωτρύπανο Yavuz βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και όπως έχουν ήδη εξαγγείλει οι Τούρκοι, θα προχωρήσει σε νέα γεώτρηση στο νοτιοδυτικό τμήμα του οικοπέδου «8».

Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, έτσι και σε αυτή, η Άγκυρα χωρίς επί της ουσίας να έχει πιθανότητες επιτυχίας στην επικείμενη γεώτρηση, επιλέγει να τεντώσει το σχοινί και να προχωρήσει σε μια πολυδάπανη ενέργεια που θα κοστίσει οικονομικά, αλλά θα αποφέρει πολιτικά οφέλη.

Υπενθυμίζεται πως είναι η τρίτη γεώτρηση του Yavuz, που θα γίνει εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, με τις δύο προηγούμενες να κρίνονται ως άκρως αποτυχημένες, αφού ουδέποτε ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα τους, αφού δεν κατάφεραν καν να φτάσουν στον στόχο τους.

Το Yavuz, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ενώ με τα δεδομένα όπως καταγράφονται στο Marine Traffic κανένα βοηθητικό πλοίο δεν βρίσκεται μέχρι στιγμής στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, το Barbaros συνεχίζει να ελέγχει σπιθαμή προς σπιθαμή την κυπριακή ΑΟΖ, με τις τελευταίες καταγραφές να το εντοπίζουν εντός των οικοπέδων «2» και «3», νότια της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Οι νέες πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Αθήνας, της Λευκωσίας και των Βρυξελλών.

ΥΠΕΞ : Οι επανειλημμένες παραβιάσεις  δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα

Οι επανειλημμένες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και καταδικάζονται απερίφραστα, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από τη γειτονική χώρα εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

Εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της.

Κοινός τους στόχος είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους.

Όπως έχουμε τονίσει, οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα.

Σε κάθε περίπτωση, καταδικάζονται απερίφραστα».

«Κράτος-πειρατής η Τουρκία»

Πολύ έντονη ήταν η αντίδραση της Κυβέρνησης για τις πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζει την Τουρκία «κράτος-πειρατή» και καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες του Yavuz.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση αναφέρει ότι, «συνεχίζοντας να περιφρονεί προκλητικά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της, η Τουρκία επιχειρεί ξανά να διεξαγάγει παράνομη γεώτρηση εντός, αυτή τη φορά, της νότιας ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, στο ερευνητικό τεμάχιο 8, το οποίο έχει δεόντως αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL».

Όπως τονίζει, «η νέα επαπειλούμενη γεώτρηση θα συνιστά ακόμη μία κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το σχετικό διεθνές εθιμικό δίκαιο, αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που βρίσκονται σε ισχύ μεταξύ Κύπρου - Ισραήλ και Κύπρου - Αιγύπτου, αντίστοιχα».

«Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αντιδιαστολή με τις ενεργειακές συνέργειες που δημιουργούνται στην περιοχή, όπως κατέδειξε περίτρανα η δημιουργία, προ τριημέρου στο Κάιρο, του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), αλλά και η προ δύο εβδομάδων υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, στην Αθήνα, η Τουρκία επιμένει να βαδίζει στον δρόμο της διεθνούς παρανομίας που μόνη της επέλεξε», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Επισημαίνει ακόμα πως «η Τουρκία με κυνισμό και υποκρισία διενεργεί την προδήλως παράνομη δραστηριότητα της στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα προβάλλοντας επιχειρήματα περί δήθεν προάσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων την ίδια στιγμή που διεκδικεί για τον εαυτό της το 44% της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι οι γεωτρητικές εργασίες διενεργούνται προς όφελος των Τουρκοκυπρίων είναι αβάσιμος και οποιαδήποτε υποτιθέμενη «αδειοδότηση» από την ούτω καλούμενη «ΤΔΒΚ» είναι παράνομη και άκυρη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο».

Τονίζεται, εκ νέου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ότι τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων είναι απόλυτα διασφαλισμένα μέσα στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, όπως εξάλλου προκύπτει από τις σχετικές συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και από τις κατά καιρούς προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Κατσάδα και από Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Τουρκία εναντίον οποιασδήποτε παράνομης γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα εντός των υδάτων της Κύπρου, πριν από τη σημερινή έναρξη της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση της Λιβύης.

«Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας οφείλουν να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Σάββατο.

«Η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει νέες δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή κινείται δυστυχώς προς την αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό.

Η ΕΕ είναι σε θέση να αποφασίσει στοχευμένες κυρώσεις εναντίον «των προσώπων ή των οντοτήτων που είναι υπεύθυνα για μη εγκεκριμένες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο ή που εμπλέκονται σ' αυτές τις δραστηριότητες».

Ένας κατάλογος ετοιμάζεται και μπορεί να συζητηθεί στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

Οι κυρώσεις θα αφορούν απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της ΕΕ και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον θα απαγορευθεί ο δανεισμός κεφαλαίων σε πρόσωπα και σε οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συμμετέχει στη διάσκεψη του Βερολίνου, απέρριψε τα «τελεσίγραφα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθύμισε πως η Τουρκία φιλοξενεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύρους, και πως θα μπορούσε να τους ανοίξει τις πύλες προς την Ευρώπη.

Η Άγκυρα κατηγορεί την ΕΕ για προκατάληψη και υπεραμύνεται των γεωτρήσεών της στα ανοικτά της Κύπρου

Η Τουρκία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει τέλος σ' αυτό που χαρακτήρισε προκατάληψη της ΕΕ εναντίον των Τουρκοκυπρίων, ενώ υπεραμύνθηκε της έναρξης ενός νέου γύρου τουρκικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στα ανοικτά της Κύπρου.

«Η ΕΕ έχει παραμείνει σιωπηλή από το 2003 στον σφετερισμό των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πρώτα να βάλει τέλος σ' αυτές τις πολιτικές που υιοθετεί με το πρόσχημα των αλληλεγγύης, οι οποίες απέχουν από την πραγματικότητα, είναι προϊόντα προκατάληψης και φανερώνουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Ο Ακσόι αναφέρει ακόμη πως το πλοίο γεωτρήσεων Yavuz κατευθύνεται νότια της Κύπρου σε μια περιοχή για την οποία το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο είχε δώσει το 2011 άδεια εκμετάλλευσης σε μια τουρκική εταιρεία.