Quantcast

Επιμένει ο Ερντογάν για τους S-400: Τα εξήγησα όλα στον Μπάιντεν

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διαμήνυσε μιλώντας σε αμερικανικό δίκτυο πως σκοπεύει προχωρήσει σε αγορά κι άλλων συστοιχιών του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 παρά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Εξήγησα τα πάντα στον πρόεδρο Μπάιντεν», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη που μαγνητοσκοπήθηκε την Τρίτη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζοντας ότι η άρνηση των ΗΠΑ να πουλήσει στην Τουρκία το αμερικανικό σύστημα Patriot ως εναλλακτική λύση, οδήγησε την κυβέρνησή του να αγοράσει αντί αυτού το ρωσικό σύστημα. Οι ΗΠΑ έχουν αμφισβητήσει αυτόν τον ισχυρισμό.

Τόσο η κυβέρνηση Τραμπ όσο και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχουν υποστηρίξει ότι το ρωσικό σύστημα S-400 αποτελεί κίνδυνο εάν ενεργοποιηθεί στην ίδια χώρα που κατέχει τα F-35. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι οι S-400 θα συλλέγουν λεπτομερείς πληροφορίες για τα F-35, εξαλείφοντας ενδεχομένως τα πλεονεκτήματα τους. Επίσης απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής του εξελιγμένου μαχητικού.

«Στο μέλλον, κανείς δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει όσον αφορά το τι είδους αμυντικά συστήματα θα αποκτήσουμε, από ποια χώρα, σε ποιο επίπεδο. Κανείς δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτό. Εμείς είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις», σημείωσε ο Ερντογάν αναφορικά με τους S-400.

Αργότερα επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο τέλος του μήνα. Οι δύο τους αναμένεται να συζητήσουν μια σειρά από θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης στο CBS News ότι θα προτιμούσε οι ΗΠΑ να αποσύρουν τα υπόλοιπα 900 στρατεύματά τους από τη γειτονική Συρία. Οι δυνάμεις της Τουρκίας παραμένουν στο βόρειο τμήμα της χώρας μετά τη στρατιωτική εισβολή της για να πολεμήσει τις συμμαχικές με τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις, αφού ο Τραμπ επιχείρησε να αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα το φθινόπωρο του 2019.