Quantcast

Επίθεση της Διεθνούς Αμνηστίας στην εθνική Γαλλίας: «Παραμείνατε σιωπηλοί για τους μετανάστες εργάτες στο Κατάρ»

Θα υποστηρίξει την Δανία στο κυριακάτικο ματς για το Nations League, αφού η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της καταδίκασε τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ.

Η Διεθνής Αμνηστία θα υποστηρίξει την ποδοσφαιρική ομάδα της Δανίας στον κυριακάτικο αγώνα εναντίον της Γαλλίας για το Nations League, κατηγορώντας τους «Μπλε» επειδή δεν πήραν θέση υπέρ των μεταναστών εργατών στο Κατάρ, χώρα που διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 (20/11-18/12).

«Αγαπητοί Μπλε, την Κυριακή θα αντιμετωπίσετε την ομάδα της Δανίας, σε έναν αγώνα που μοιάζει με πρόβα τζενεράλε για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου ανδρών. Αλλά για εμάς, στη Διεθνή Αμνηστία Γαλλίας, η ομάδα της Δανίας είναι για εμάς το μεγάλο φαβορί για να κερδίσει την πρόκληση», γράφει η ΜΚΟ σε ανοιχτή επιστολή της προς τους Γάλλους διεθνείς που κυκλοφόρησε σήμερα Παρασκευή (23/9).

«Στις 19 Μαΐου 2022, δημοσιεύσαμε μια ανοιχτή επιστολή προς την εθνική Γαλλίας για να τους ενθαρρύνουμε να μιλήσουν δημόσια υπέρ των μεταναστών εργάτες στο Κατάρ. Το αίτημα παρέμεινε νεκρό γράμμα», ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.

«Ο Ντιντιέ Ντεσάν, ο προπονητής, με τον οποίο είχαμε επίσης επικοινωνήσει, είχε ανακοινώσει την ίδια μέρα σε συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχει ελευθερία της γνώμης. Αποφασίσατε να παραμείνετε σιωπηλοί. Ούτε η παραμικρή ατομική παρέμβαση στα μέσα ενημέρωσης ή μία συλλογική απαίτηση που προκαλεί το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτή τη χώρα. Εκκωφαντική σιωπή από την ομάδα σας απέναντι στους χιλιάδες μετανάστες εργάτες που πέθαναν στα εργοτάξια του Κατάρ και στους χιλιάδες άλλους που υποβλήθηκαν καταναγκαστική εργασία», αποδοκίμασε η Διεθνής Αμνηστία, τονίζοντας αντίθετα ότι «οι χορηγοί της εθνικής Δανίας αποφάσισαν να αφαιρέσουν τα λογότυπά τους από τις φανέλες των προπονήσεων των παικτών για να τα αντικαταστήσουν με ένα μήνυμα υπέρ του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ».

Το ζήτημα των δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών στο Κατάρ τίθεται τακτικά από ΜΚΟ μετά την απονομή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο μικρό αλλά πλούσιο κράτος του Κόλπου, το 2010.

Ο αριθμός των 6.500 νεκρών στα εργοτάξια του Μουντιάλ που αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα The Guardian, διαψεύδεται κατηγορηματικά από τις αρχές του Κατάρ.

Το 2021, μια έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), η οποία έχει γραφείο στη Ντόχα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλα τα εργατικά ατυχήματα που συνέβησαν κατά το έτος 2020 στο Κατάρ σκότωσαν 50 εργαζόμενους και τραυμάτισαν σοβαρά 500 άλλους. Ωστόσο, η ILO σημειώνει ελλείψεις στο σύστημα έρευνας και καταγραφής θανάτων και παραδέχεται ότι ο αριθμός τους θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος.

Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαιώνει ότι, σύμφωνα με έρευνα, το 70% των Γάλλων ζητά τη δημιουργία ενός ταμείου αποζημίωσης για τα θύματα στο Κατάρ και υπενθυμίζει την πρότασή της που έγινε τον Μάιο να χρηματοδοτηθεί από τη FIFA με 440 εκατομμύρια δολάρια.

ΠΗΓΗ:  ΑΠΕ-ΜΠΕ