Quantcast

Έρευνα στα γραφεία του Anadolu στο Κάιρο - Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας κάλεσε τον επιτετραμμένο της αιγυπτιακής πρεσβείας για εξηγήσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον επιτετραμμένο της αιγυπτιακής πρεσβείας στην Άγκυρα, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την έρευνα που πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου στα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου Anadolu στο Κάιρο.

Νωρίτερα, το πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι οι αστυνομικοί, αφού ερευνούσαν τα γραφεία του ολόκληρη τη νύχτα, προσήγαγαν τέσσερις υπαλλήλους του, μεταξύ των οποίων και έναν Τούρκο υπήκοο. Οι τέσσερις έχουν μεταφερθεί σε άγνωστη τοποθεσία.

Ο Τούρκος υπήκοος είναι ο Χιλμί Μπαλτζί, ο οικονομικός και διοικητικός υπεύθυνος του γραφείου του Anadolu στο Κάιρο. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση στους δικηγόρους των τεσσάρων υπαλλήλων για τους λόγους της προσαγωγής τους.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε με έντονο τρόπο την έρευνα αυτή, χαρακτηρίζοντάς την «πράξη βίας» κατά του πρακτορείου. Αυτή η ενέργεια «όχι μόνο δείχνει την εχθρική στάση της αιγυπτιακής ηγεσίας απέναντι στην ελευθερία του Τύπου αλλά επίσης, για άλλη μια φορά, δείχνει τις άσχημες συνθήκες για τη δημοκρατία και τη διαφάνεια» στην Αίγυπτο, ανέφερε στην ανακοίνωσή του, καλώντας το Κάιρο να απελευθερώσει αμέσως τους εργαζόμενους στο Anadolu.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο επιδεινώθηκαν μετά την ανατροπή από τον στρατό του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που προερχόταν από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και ήταν στενός σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει το θέμα.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, ο Διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, χαρακτήρισε την έρευνα «εχθρική απόπειρα εναντίον των εργαζομένων του Anadolu από την πραξικοπηματική ηγεσία της Αιγύπτου», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα καλεί τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την ενέργεια αυτή.