Quantcast

Ερντογάν: Δικαίωμά μας να κάνουμε τζαμί την Αγία Σοφία - Στις 24 Ιουλίου η πρώτη προσευχή

Τους πανηγυρισμούς των Τούρκων απο την υπογραφή του διατάγματος από τον Ερντογάν για να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, ήρθε και το διάγγελμα του Τούρκου προέδρου για να επιβεβαιώσει οτι η άποφαση ήταν σχεδιασμένη απο καιρό.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε στον Τουρκικό λαό ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά. «Η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους πολύ πιο ειλικρινά και πιο ελεύθερα. Σκοπεύουμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία για να λατρεύουμε με προσευχή την Παρασκευή την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020».

Το «τζαμί της Αγίας Σοφίας» θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα. Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους», είπε ο Ερντογάν.

Κατά το διάγγελμά του ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε: «Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση για την Αγία Σοφία που ελήφθη από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας. Το θέμα για το πώς και ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Έτσι απ' αυτή την άποψη, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε στάση ή έκφραση πέρα από την απόφαση των δικαστικών και εκτελεστικών οργάνων της χώρας συνιστά παραβίαση της εθνικής μας ανεξαρτησίας».

 

 

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Είχε προηγηθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας και η υπογραφή από τον  Ερντογάν του διατάγματος με το οποίο επιτρέπεται η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, κάτι που σημαίνει ότι μετατρέπεται σε τζαμί. 

Πανηγύριζε με την υπογραφή ο Ερντογάν

«Με τις ευχές μου» γράφει ο Τούρκος Πρόεδρος και επισυνάπτει την απόφαση.

 

 

Λίγα λεπτά μετά την υπογραφή του διατάγματος από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ιμάμης έψαλε, από το εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς, προκειμένου να καλέσει τους πιστούς στον ναό για λειτουργία.

Δείτε το βίντεο:

 

 

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση του Κεμάλ Ατατούρκ είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο, μετέδωσε το CNN Turk.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο τούρκου ποιητή: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».

 

Τούρκοι έξω από την Αγία Σοφία

Τούρκοι πολίτες κρατώντας τουρκικές σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από το σύμβολο της ορθόδοξης χριστιανοσύνης και παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. 

 

 

Δείτε βίντεο έξω από την Αγία Σοφία, όπου  Τούρκοι πολίτες έκαναν προσευχή και πανηγύριζαν για την απόφαση να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί.