Quantcast

Ερντογάν: Εντός 10 ημερών θα γίνει η πρώτη παραλαβή S-400

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η πρώτη παράδοση συστοιχιών του ρωσικής κατασκευής συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 θα γίνει μέσα σε δέκα ημέρες, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV το βράδυ της Κυριακής, μία ημέρα μετά την εκτίμηση που έκανε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους πως η Άγκυρα δεν θα υποστεί κυρώσεις από πλευράς των ΗΠΑ εξαιτίας της συμφωνίας της με τη Μόσχα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει διαμηνύσει ότι η αγορά των S-400 ενδέχεται να πυροδοτήσει την εφαρμογή κυρώσεων αλλά και να οδηγήσει στην αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των προηγμένων αεροσκαφών F-35, στην παραγωγή των οποίων συμμετέχει η Άγκυρα, που θέλει να προσθέσει πάνω από 100 τέτοια μαχητικά στον στόλο της Πολεμικής της Αεροπορίας.

Μολαταύτα ο Ερντογάν υποστήριξε το Σάββατο πως ο αμερικανός ομόλογός του τον διαβεβαίωσε πως δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα από την Ουάσινγκτον εξαιτίας της αγοράς των S-400.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου είχε διμερείς συνομιλίες με τον Τραμπ, ο Ερντογάν τόνισε ότι πιστεύει πως η διένεξη για τους S-400 θα ξεπεραστεί «χωρίς πρόβλημα» και πρόσθεσε πως ο αμερικανός ομόλογός του συντάχθηκε με την τουρκική θέση όσον αφορά την επίμαχη αγορά.

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι το ζήτημα της τουρκικής τράπεζας Halkbank, στην οποία έχουν επιβληθεί τιμωρητικά μέτρα αφού καταδικάστηκε από αμερικανικό δικαστήριο για παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, θα επιλυθεί σύντομα.

Επιπλέον, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν είναι «εφικτό» η Τουρκία να αντιμετωπίσει «ποτέ» θετικά το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό, σύμφωνα με το NTV.

Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στο Μπαχρέιν την οικονομική πτυχή του σχεδίου του, που προβλέπει τη δημιουργία διεθνούς επενδυτικού ταμείου για να τονωθεί η οικονομία των Παλαιστίνιων και άλλων αραβικών κρατών με τη δαπάνη 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα χρόνια και τη δημιουργία ενός διαδρόμου μεταφορών που θα συνδέει τη Δυτική Όχθη με τη Λωρίδα της Γάζας, με άλλα 5 δισεκ. δολάρια.

Οι Παλαιστίνιοι ωστόσο απέρριψαν a priori το σχέδιο των ΗΠΑ.

Ακόμη, ο Ερντογάν ανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν εντός Ιουλίου για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία.

Εξάλλου, αναφερόμενος στην υπόθεση της δολοφονίας του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον περασμένο Οκτώβριο στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε πως «κάποιοι» πληρώνουν «πολλά χρήματα» για να θαφτεί το ζήτημα.

Δεν έγινε πιο συγκεκριμένος.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20, ο πρόεδρος της Τουρκίας έκρινε πως ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν πρέπει να αποκαλύψει ποιοι βρίσκονταν πίσω από τη δολοφονία του αρθρογράφου της αμερικανικής εφημερίδας The Washington Post και ότι υπάρχουν ορισμένες διαστάσεις της υπόθεσης που συνεχίζουν ως και σήμερα να αποκρύπτονται.