Quantcast

Ερντογάν: «Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους 5»

Ακάρ: «Κανένα σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο στο οποίο δεν παίρνουν μέρος η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορεί να είναι βιώσιμο»

Το βιβλίο του «Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι δυνατός/ A fairer world is possible»  θα δωρίσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν στους ηγέτες των χωρών μελών των Ηνωμένων Εθνών που θα συναντηθεί, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα πραγματοποιηθεί στη Ν. Υόρκη στις 19 Σεπτεμβρίου.

Στο βιβλίο, που μεταφράστηκε στα Αγγλικά, τα Αραβικά και τα Γαλλικά, ο Ερντογάν αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην προσφυγική κρίση, την διεθνή τρομοκρατία, την ισλαμοφοβία καθώς επίσης και στην προοπτική αναδιάρθρωσης και αλλαγής δομής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,  για ισορροπητικούς λόγους, προτείνοντας την εκλογή 20 μόνιμων χωρών μελών αντί των 5 και που αποτυπώνεται στην φράση «Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους 5».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σε ομιλία του με αφορμή την «Ημέρα των Βετεράνων» δήλωσε πως κανένα σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο στο οποίο δεν παίρνουν μέρος η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορεί να είναι βιώσιμο.

«Πιστεύουμε ειλικρινά πως τα προβλήματα μεταξύ μας με την γείτονα μας Ελλάδα, μπορούν να λυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με ειρηνικές μεθόδους, στο πλαίσιο των καλών γειτονικών σχέσεων και μέσω του αμοιβαίου διαλόγου. Και για αυτό καταβάλλουμε κάθε έντονη προσπάθεια. Και στην Κύπρο, πρέπει να γνωρίζουν και να δουν όλοι πλέον, πως μοναδική λύση είναι δυο ανεξάρτητα κράτη που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα των δυο κρατών. Κανένα σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο στο οποίο δεν παίρνουν μέρος η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορεί να είναι βιώσιμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.