Quantcast

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Η ΕΕ δε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή σε σχέση με την Τουρκία

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο με αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, αυτό που αναμένεται είναι “μια στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας σε βάθος”. 

Όπως είπε “ο Πρόεδρος (Μισέλ) ήταν πολύ ενεργός για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο”, καταγράφοντας τις επισκέψεις του στην περιοχή. 

Όπως επεσήμανε, “ο στόχος του Προέδρου είναι να εκφραστεί η βούληση της ΕΕ για σταθερότητα στην περιοχή και η πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο”.

Σημείωσε ότι η στόχος του Προέδρου είναι να καταγραφεί ότι “η ΕΕ δε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της”.

Δήλωσε δε ότι “οι 27 θα καλοσωρίζουν την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα”, αλλά “θα ζητήσουν εκ νέου “να σταματήσουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ”. 

Όπως είπε, οι 27 θα καταγράφουν ότι “αναμένουν να ξεκινήσουν σύντομα οι  συζητήσεις για την επίλυση  του κυπριακού”. 

Σημείωσε δε ότι προς το παρόν “δεν υπάρχει ομοφωνία για νέες καταχωρήσεις”, στη σχετική λίστα των κυρώσεων για την Τουρκία, αλλά το τι θα συμβεί “θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση των ηγετών”.