Φαχρετίν Αλτούν: Η Ανατολική Μεσόγειος να μετατραπεί σε λεκάνη ειρήνης και σταθερότητας

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Προεδρίας, Fahrettin Altun, στο πλαίσιο της «Διεθνούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο» που διοργανώθηκε από τη Δ/νση Επικοινωνίας, προκειμένου να προβληθεί το όραμα της Τουρκίας για τα δικαιώματα και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και την επιρροή της (της Τουρκίας) στο παγκόσμιο σύστημα, τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες αναγωγής του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου σε διμερή διαφωνία, αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο Τουρκία και Ελλάδα.

Πρόσθεσε δε ότι «αυτή η διαφωνία είναι κυρίως μεταξύ των δύο χωρών. Κάθε λύση και κάθε πιθανή σύγκρουση πρέπει να περιλαμβάνει και τις δύο χώρες. Ταυτόχρονα, το να ενταθούν ή να επιλυθούν οι εντάσεις είναι απόφαση της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για μια διμερή διαφωνία. Το γεγονός ότι άνθρωποι από όλο τον κόσμο παρακολουθούν στενά αυτήν την περιοχή είναι η πιο σαφής ένδειξη αυτού.

Η δεύτερη φάση του ζητήματος είναι η περιφερειακή. Υπάρχουν περιφερειακοί παράγοντες και στις δύο πλευρές. Οι αποφάσεις τους περιπλέκουν τις προτιμήσεις πολιτικής της Τουρκίας και της Ελλάδας. Χωρίς αμφιβολία, υπάρχει η πεποίθηση ότι ιδανικά θα έπρεπε να υπάρχουν δύο ανταγωνιστές σε ολόκληρη την περιοχή. Αφενός, χώρες όπως η Τουρκία λένε ότι απαιτείται δημοκρατία και διπλωματία. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν προφανώς παράγοντες που προκαλούν ζημία, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της στρατιωτικής δικτατορίας και της βίας. Το ποια πλευρά θα κερδίσει θα καθορίσει το μέλλον τόσο της περιοχής όσο και της παγκόσμιας τάξης.

Δώσαμε στον διάλογο μια ευκαιρία, χάρη στις προσπάθειες του ΓΓ του ΝΑΤΟ Stoltenberg, της Γερμανίδας Καγκελάριου Merkel και του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ Charles Michel. Είναι ικανοποιημένοι, που δόθηκε η ευκαιρία για έναρξη των συνομιλιών με την Ελλάδα, διότι η διπλωματία είναι πάντα ο σωστός δρόμος. Το βήμα, που έχει γίνει, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό λέγαμε πάντα κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου».

Επιπλέον, ο Altun ανέφερε πως «Πρέπει να μειώσουμε τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο την προσεχή περίοδο και μαζί πρέπει να διατηρήσουμε τη δυναμική για μια δίκαιη και διαρκή λύση. Για να ενισχύσουμε αυτήν την δυναμική, το επόμενο βήμα μας θα πρέπει να είναι η πραγματοποίηση μιας περιφερειακής διάσκεψης με τη συμμετοχή των ‘Τ/Κ’. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, για να προκύψουν λύσεις αμοιβαίας ωφέλειας και προκειμένου οι πόροι της περιοχής να εξυπηρετήσουν την ειρήνη».