Quantcast

Φιλιππίνες-κορωνοϊός: Περιοριστικά μέτρα στην πρωτεύουσα μέχρι τέλη Ιανουαρίου, μετά το ρεκόρ 34.021 κρουσμάτων

Οι αρχές των Φιλιππίνων αποφάσισαν να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού ως τα τέλη του Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα και σε άλλες περιοχές της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο ασκών χρέη εκπροσώπου του προέδρου, ο Κάρλο Νογκράλες.

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει βρεθεί αντιμέτωπη με έξαρση της πανδημίας, που αποδίδεται στην πολύ πιο μολυσματική παραλλαγή Όμικρον. Χθες Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 34.021 κρούσματα του SARS-CoV-2, τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί από την εκδήλωση της πανδημίας, με τον δείκτη θετικότητας να αυξάνεται αλματωδώς στο 47,9% και τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα να φθάνουν τα 237.387.

Το ίδιο διάστημα, το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 82 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Ο υφυπουργός Υγείας Λεοπόλντο Βέγα δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αναπτύξει μέλη του ιατρικού σώματος του στρατού και αστυνομικούς για να καλυφθούν τα κενά στη Μανίλα εξαιτίας της μόλυνσης πολλών υγειονομικών, αλλά διαβεβαίωσε πως η κατάσταση είναι ακόμη «πολύ διαχειρίσιμη» στην πρωτεύουσα.

Διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση στο τρέχον κύμα της Όμικρον δεν είναι τόσο σοβαρή όταν ξέσπασε το προηγούμενο, της Δέλτα: «αντίθετα με τον Σεπτέμβριο, αυτή τη φορά η καμπύλη των εισαγωγών στα νοσοκομεία και ο δείκτης πληρότητας των κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας δεν αυξάνεται παράλληλα με τον αριθμό των μολύνσεων».

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει τους 52.736 νεκρούς επί συνόλου 3.092.409 μολύνσεων στο αρχιπέλαγος των περίπου 110 εκατ. κατοίκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Xinhua