Quantcast

Φίλης για Πούτιν: Η απαισιόδοξη άποψη λέει ότι αν βρεθεί σε αδιέξοδο ίσως αντιδράσει σπασμωδικά

Ο αναλυτής διεθνών θεμάτων μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου για τις νέες πυρηνικές απειλές του Πούτιν και τον πόλεμο στην Ουκρανία που κλείνει χρόνο.

Αναφερόμενος στις νέες πυρηνικές απειλές Πούτιν, παραμονές της επετείου έναρξης ενός πολέμου τον οποίο μέχρι τώρα δεν φαίνεται να κερδίζει, σε συνδυασμό με τη χθεσινή προαναγγελία αποχώρησης από τη συμφωνία New Start για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων τόνισε:

«Δεν πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, ο πρόεδρος Πούτιν καταφεύγει στα πυρηνικά ως απάντηση στις δυσκολίες που ο ίδιος δημιούργησε για τον εαυτό του και τη χώρα του. Η αποχώρηση είναι συμβολική καθώς έτσι και αλλιώς είχε διακοπεί ο διάλογος. Πιστεύω ότι ο Πούτιν δεν θα αποτολμήσει χρήση πυρηνικών. Οι απαισιόδοξη άποψη όμως λέει ότι αν βρεθεί σε αδιέξοδο ίσως αντιδράσει σπασμωδικά».

 

Και πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι χαμένη είναι και η Ρωσία και η Ουκρανία. Η πρώτη ακρωτηρίασε μεν την Ουκρανία, όμως ο απώτερος στόχος που ήταν η ανατροπή Ζελένσκι και η εγκαθίδρυση ενός φιλορωσικού καθεστώτος απέτυχε παταγωδώς. Επιπλέον βλέπει Σουηδία και Φινλανδία να είναι με το ενάμισι πόδι στο ΝΑΤΟ, Ερντογάν επιτρέποντος βέβαια. Από την άλλη, η Ουκρανία, παρά τις απρόσμενες επί του πεδίου νίκες, μοιάζει απίθανο να επαναφέρει στον έλεγχό της το σύνολο της χαμένης επικράτειας. Γενικά οι ζημίες είναι και για τις δυο χώρες μεγαλύτερες από τα όποια μελλοντικά οφέλη».