Quantcast

Φρεγάτες, υποβρύχια, τορπιλάκατοι, drones συνοδεύουν Φατίχ και Γιαβούζ στην Κυπριακή ΑΟΖ

Οι φρεγάτες Ορούτς Ρέις και Γκαζιάντεπ καθώς και υποβρύχια, τορπιλάκατοι, κορβέτες, ντρόουνς και περιπολικά αεροσκάφη συνοδεύουν το Φατίχ και Γιαβούζ στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Στον λογαριασμό του στο twitter το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι «οι φρεγάτες μας Ορούτς Ρέις και Γκαζιάντεπ, υποβρύχιά μας, τορπιλάκατοί μας, κορβέτες μας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας (ντρόουνς) και περιπολικά αεροσκάφη μας των τουρκικών ναυτικών δυνάμεών μας συνεχίζουν αδιάλειπτα τα καθήκοντα συνοδείας στις πλατφόρμες των γεωτρυπάνων μας Φατίχ και Γιαβούζ στην ανατολική Μεσόγειο».

Το τουρκικό ΥΠΑΜ δημοσιεύει και σχετικές φωτογραφίες.

Η Τουρκία ανακοίνωσε πως το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ θα ξεκινήσει νέο γύρο γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κύπρου, στις 7 Οκτωβρίου.

Η εν λόγω ανακοίνωση έγινε από Τούρκο αξιωματούχο λίγο μετά την καταδίκη των πρακτικών της Άγκυρας από την Λευκωσία.

Ο Τσαγατάι Ερτσιγές, επικεφαλής της υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για την ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε στο Τwitter ότι η περιοχή που θα ξεκινήσει τις νέες γεωτρήσεις το «Γιαβούζ» είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Η αντίδραση της Αθήνας

Η αντίδραση της Αθήνας, που ήρθε μερικές ώρες μετά από τη νέα τουρκική πρόκληση, ήταν έντονη.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σημείωσε πως οι νέες ανακοινώσεις της Άγκυρας για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, έρχονται να προστεθούν στη «σωρεία παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου».

Η Κύπρος καταδίκασε την κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα και εξέδωσε Navtex. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για αλλαγή ισορροπιών στην Κύπρο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα Sabah. Βρετανός υφυπουργός «επέκρινε» τις γεωτρήσεις της Τουρκίας κοντά στην Κύπρο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός Εκπρόσωπος από κοινού αποφασίστηκαν συντονισμένες ενέργειες.

Νωρίτερα ο κ. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ τον οποίο ενημέρωσε για τη νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο της κυπριακής Α.Ο.Ζ. και ζήτησε όπως το θέμα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι δυο συζήτησαν για την εξελισσόμενη νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας σε αδειοδοτημένο τεμάχιο της Α.Ο.Ζ. της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποφάσισαν για συντονισμένες ενέργειες και διαβήματα τόσο προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και προς τα Η.Ε. προς αντιμετώπιση της τουρκικής παράνομης δραστηριότητας.

"Ταυτόχρονα συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα η στενή συνεργασία και ο απόλυτος συντονισμός ανάμεσα στις δύο Κυβερνήσεις", σημειώνεται.