Quantcast

Γαλλία: Δεν θα κλείσουν τα σχολεία παρά το παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία

Δεν υπάρχει ανάγκη να κλείσουν τα σχολεία στη Γαλλία, αλλά πρέπει να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για να επιβραδυνθεί η μετάδοση της COVID-19 και ιδιαίτερα η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Βρετανία και θεωρείται πιο μεταδοτικό, σημείωσε σήμερα ο ανώτατος επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις που έκανε στον γαλλικό ραδιοσταθμό Franceinfo, ο Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί πρόσθεσε ότι "ανησυχεί πολύ" γι' αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που εξαπλώνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες γύρω από τη Γαλλία και υπογράμμισε την ανάγκη για την ανάληψη δράσης το ταχύτερο δυνατό.

"Όσο γρηγορότερα λάβουμε αποφάσεις, τόσο πιο αποτελεσματικές θα είναι", σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συζητάει πιθανή περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων με τους υψηλόβαθμους υπουργούς της κυβέρνησής του. Πιθανή θεωρείται η επιβολή από νωρίτερα της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, δηλαδή από τις 18:00 αντί για τις 20:00 το βράδυ, όπως ισχύει ήδη σε κάποιες περιοχές της ανατολικής και της νοτιοανατολικής Γαλλίας, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα τρίτο λοκντάουν φαίνεται ότι δεν εξετάζεται προς το παρόν, μολονότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά και ανέρχεται κατά μέσον όρο σε περισσότερα από 18.000, είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερος από τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση για λιγότερα από 5.000 νέα κρούσματα ημερησίως, όταν έδωσε τέλος στο δεύτερο λοκντάουν στις 15 Δεκεμβρίου.

Αν και ο Ντελφρεσί υπογράμμισε ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να κλείσει τα σχολεία για να αναχαιτίσει την εξάπλωση της COVID-19, συνέστησε την ίδια ώρα να υπάρξει στενότερη επίβλεψη σε αυτά, προσθέτοντας ότι ένα σχολείο θα πρέπει να κλείνει αμέσως μόλις εντοπιστεί σε αυτό ένα κρούσμα του νέου στελέχους του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη νότια Αγγλία.

Ο Ντελφρεσί επιβεβαίωσε επίσης ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech και της Moderna είναι αποτελεσματικά κατά του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, αλλά σημείωσε ότι αυτό δεν έχει αποδειχθεί και για το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική.

"Υπάρχουν επίσης κι άλλα παραλλαγμένα στελέχη, ένα που βρέθηκε στο ανατολικό τμήμα της Ελβετίας και ένα βραζιλιάνικο, για τα οποία δεν γνωρίζουμε πολλά", επισήμανε.

Ο Ντελφρεσί επιβεβαίωσε ότι το νέο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία υπολογίζεται ότι αναλογεί περίπου στο 1% των νέων κρουσμάτων του ιού που καταγράφηκαν πρόσφατα στη Γαλλία, λέγοντας ότι αναλογεί σε περίπου 1.000 κρούσματα στη χώρα.

Ο ανώτατος επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης περιέγραψε επίσης τους ερχόμενους τρεις μήνες ως έναν "αγώνα δρόμου" ανάμεσα στο βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού και την ικανότητα να εμβολιαστούν οι πιο ευάλωτοι.

Η γαλλική κυβέρνηση, στην οποία προκαλούσε ανησυχία ένα ισχυρό αίσθημα κατά του εμβολιασμού στη Γαλλία, δέχεται πυρά για τον αργό ρυθμό της εκστρατείας εμβολιασμού στη χώρα σε σύγκριση με άλλες, αν και η διάθεση των εμβολίων έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες μέρες.

"Οι ερχόμενοι τρεις μήνες θα είναι δύσκολοι, η κατάσταση θα βελτιωθεί λίγο κατά τη διάρκεια της άνοιξης, αλλά θα γίνει πραγματικά καλύτερη στο τέλος του καλοκαιριού", κατέληξε ο Ντελφρεσί, υπογραμμίζοντας ότι είναι αισιόδοξος για την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19.