Quantcast

Γαλλία: Νέες πυρκαγιές στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας

Νέες πυρκαγιές ξέσπασαν σήμερα στη νοτιοανατολική Γαλλία, με 2.000 στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη στον νομό Γκαρ όπου ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά και κοντά στη Μασσαλία, να προκαλείται μερικό κλείσιμο των αυτοκινητοδρόμων λόγω του καπνού.

Νότια της Νιμ, πυρκαγιά κατέστρεψε 2.000 στρέμματα πευκοδάσους, προκαλώντας ένα μεγάλο νέφος καπνού το οποίο ήταν αιτία να κλείσει μερικώς ο αυτοκινητόδρομος Α9, που εξυπηρετεί την Ισπανία.

Ο δρόμος άνοιξε ξανά στις 19.30 τοπική ώρα, ανακοίνωσε η εταιρία αυτοκινητοδρόμων Vinci.

Με την ενίσχυση βορειοδυτικών και βόρειων ανέμων, των οποίων οι ριπές φθάνουν τα 60 χλμ την ώρα στην ξηρά, η φωτιά εξελισσόταν από τα 2,5 στα 3 χιλιόμετρα την ώρα αργά το απόγευμα.

Τέσσερις πυροσβέστες τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά και νοσηλεύεται με εγκαύματα, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Αγκρινιέ που συντονίζει επί τόπου τις επιχειρήσεις.

Πέντε αεροπλάνα και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο μετέχουν στις επιχειρήσεις. Αναμένονται επίσης ενισχύσεις με πυροσβέστες από τους γειτονικούς νομούς για να βοηθήσουν τους 170 πυροσβέστες που ήδη επιχειρούν στην κατάσβεση.

Σε απόσταση 20 χλμ. από τη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, φωτιά που εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα διέσχισε έκταση 350 στρεμμάτων, σύμφωνα με την τοπική Υπηρεσία Πυροσβεστικής και Διάσωσης (Sdis).

Η Γαλλία βρίσκεται εν αναμονή ενός νέου επεισοδίου καύσωνα, με 35 έως 39 βαθμούς Κελσίου να αναμένονται τη Δευτέρα στον νότο της χώρας.

Η κορύφωση της ζέστης αναμένεται την Τετάρτη με τις μέγιστες θερμοκρασίες να κυμαίνονται στους 35°C ή συχνά να τους ξεπερνούν, και οι θερμοκρασίες θα αγγίξουν τους 39 ή 40 βαθμούς Κελσίου στα νοτιοδυτικά.

Η δυτική Ευρώπη αντιμετώπισε κύμα καύσωνα στα μέσα Ιουλίου, το δεύτερο μέσα σε μόλις ένα μήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου ξέσπασαν καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, όπως στη Ζιρόντ, στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπου καταστράφηκαν σχεδόν 210.000 στρέμματα.

Η περιφέρεια Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή, στα νοτιοανατολικά, γνώρισε τον θερμότερο Ιούλιο από το 1947, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας.