Γαλλία: Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται τον Πολωνό πρόεδρο μεσούσης της έντασης με την ΕΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται την Τετάρτη τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα για γεύμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, μεσούσης της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Πολωνίας για την ανεξαρτησία της πολωνικής δικαιοσύνης και την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ.

Η συνάντηση αυτή, που έχει προγραμματιστεί στις 13.00 "θα είναι η ευκαιρία να συνεχιστεί ο διάλογος για τους τρόπους εξόδου από την κρίση όσον αφορά το κράτος δικαίου", ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Οι δύο αρχηγοί κρατών θα συζητήσουν επίσης και για άλλα θέματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας ενόψει της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022, όπως τα "θέματα της μετανάστευσης, του κλίματος, της ενέργειας, της βιομηχανίας και για την Ευρώπη της άμυνας", σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί έξι ημέρες μετά μια συνάντηση, την περασμένη Πέμπτη, μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του Πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στην προεδρία της χώρας του από το 2015, στην οποία επανεξελέγη τον Ιούλιο του 2020, ο Αντρέι Ντούντα είναι άνθρωπος κλειδί του κυβερνώντος εθνικιστικού συντηρητικού κόμματος στη Βαρσοβία, του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Η Βαρσοβία είναι σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες εδώ και χρόνια για δικαστικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε το PiS, που κατηγορούνται ότι υπονομεύουν την ανεξαρτησία των δικαστών.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν μετά μια απόφαση στις 7 Οκτωβρίου του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, που όρισε ότι μερικά άρθρα των ευρωπαϊκών συνθηκών είναι ασυμβίβαστα με το εθνικό Σύνταγμα.

Μια απόφαση που καταγγέλθηκε από τις Βρυξέλλες ως πρωτοφανής επίθεση κατά της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου και της αρμοδιότητας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.