Quantcast

Γαλλία: Ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει την απόφαση των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης να αποκλείσουν τον Τραμπ

Γάλλοι πολιτικοί, από όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα, καταδίκασαν σήμερα τον αποκλεισμό του Ντόναλντ Τραμπ από τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, με τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ να δηλώνει ότι «ο έλεγχος των ψηφιακών κολοσσών δεν μπορεί να διεξάγεται από την ίδια την ψηφιακή ολιγαρχία».

Δηλώνοντας «σοκαρισμένος» από την απόφαση αυτή, ο υπουργός επισήμανε την «απειλή» που συνιστά αυτή η «ψηφιακή ολιγαρχία» για «τα κράτη και τη δημοκρατία» και τόνισε ότι μόνο «ο κυρίαρχος λαός», «τα κράτη» και «η δικαιοσύνη» νομιμοποιούνται να καθορίσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο των γιγάντων του διαδικτύου.

Την Παρασκευή, το Twitter ανέστειλε μόνιμα τη λειτουργία του λογαριασμού του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, δύο ημέρες μετά την κατάληψη του Καπιτωλίου από τους υποστηρικτές του. Ακολούθησαν το Facebook και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως τα δίκτυα Snapchat και Twitch.

Η απόφαση αυτή καταδικάστηκε από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, με την καγκελάριο Μέρκελ να την χαρακτηρίζει «προβληματική», μέσω του εκπροσώπου της. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν δήλωσε «σαστισμένος» από τις εξελίξεις.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ εκτίμησε ότι το να φιμώσεις κάποιο πρόσωπο στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε «ένα είδος δημόσιου χώρου», εγείρει ερωτηματικά «λόγω της απουσίας συγκεκριμένων κριτηρίων», καθορισμένων από τον νόμο.

Η γαλλική κυβέρνηση προσπάθησε το 2020 να περάσει ένα νομοσχέδιο για να περιορίσει τις φωνές που κηρύσσουν το μίσος στο διαδίκτυο. Το Συνταγματικό Συμβούλιο όμως απέρριψε αυτήν την προσπάθεια, τον Ιούνιο, θεωρώντας ότι είναι αντίθετη με την ελευθερία της έκφρασης. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, ο Ατάλ είπε ότι «είναι διαφορετικό πράγμα ο έλεγχος του περιεχομένου από τον να εμποδίζεται κάποιος να εκφραστεί».

Η αντιπολίτευση, από τον ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν μέχρι την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, καταδίκασαν επίσης την απόφαση του Twitter. Εξαίρεση, η ευρωβουλευτής Ορόρ Λαλίκ (Αριστερά), η οποία «για μια φορά» αισθάνθηκε υποχρεωμένη να «ευχαριστήσει» την πλατφόρμα.