Quantcast

«Γέφυρες» στην Αίγυπτο ρίχνει η Τουρκία με πωλήσεις drones

Tην ώρα που που ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να επισκεφτεί την Αίγυπτο μετά από 11 χρόνια, ο Χακάν Φιντάν βάζει ένα νέο λιθαράκι στην τουρκοαιγυπτιακή προσέγγιση ανακοινώνοντας την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Κάιρο.

Στις 14 Φεβρουαρίου αναμένεται και επίσημα να ξεπαγώσουν οι τουλάχιστον για 10 χρόνια τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο, με τον Ταγίπ Ερντογάν να ετοιμάζεται να επισκεφτεί το Κάιρο και για τη συνάντηση κορυφής με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι,  έχοντας στη βαλίτσα του εκτός από  την σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών και την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Αυτό αποκάλυψε στην εφ' όλης συνέντευξη του στο τουρκικό δίκτυο A haber Χακάν Φιντάν σημειώνοντας ότι  η'' διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μας με την Αίγυπτο έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Έχουμε επίσης συμφωνία για την παροχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων τεχνολογιών από την Τουρκία.''

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας που μαίνεται για τέσσερις μήνες έφερε ξανά κοντά την Άγκυρα και το Κάιρο αλλά και τον Τούρκο πρόεδρο με τον Αιγύπτιο ομόλογο του για τον οποίο δήλωνε χαρακτηριστικά ότι δεν θα μιλούσε ποτέ μαζί του.

Ο πάγος ωστόσο ανάμεσα στους δυο ηγέτες έσπασε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2022 στο περιθώριο του παγκοσμίου κυπέλλου στο Κατάρ όπου είχαν και την πρώτη τους θερμή χειραψία. 

Ενώ αμέσως μετά τη διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου και της Ισλαμικής διάσκεψης  στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας όπου ο φωτογραφικός φακός τους απαθανάτισε να συνομιλούν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκρυψε τη θέληση του ότι το επόμενο διάστημα θα ήθελε να επισκεφτεί την Αίγυπτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ταγίπ  Ερντογάν είχε δηλώσει για τον Σίσι πριν από 4 χρόνια: "Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να με συμφιλιώσουν με τον Σίσι, δεν το δέχομαι και δεν θα το κάνω ποτέ. Γιατί; Δεν θα έρθω πρόσωπο με πρόσωπο με έναν αντιδημοκράτη που φυλάκισε τον Μόρσι και τους φίλους του, που έλαβε το 52% των ψήφων του λαού του και δεν θα καθίσω στο ίδιο τραπέζι μαζί του".

Με το κλίμα πλέον ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο να έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό και οι διπλωματικές σχέσεις να έχουν αποκατασταθεί στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των δυο ηγετών αναμένεται να βρίσκονται εκτός από τα εξοπλιστικά και οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο.