Quantcast

Γερμανία: Αυτό είναι το νέο ηγετικό δίδυμο των Πρασίνων

Οι βουλευτές Ρικάρντα Λανγκ και ο Όμνιντ Νουριπούρ εξελέγησαν πριν από λίγο στην ηγεσία του κόμματος των Πρασίνων, μετά την αποχώρηση των Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ, καθώς το καταστατικό προβλέπει ασυμβίβαστο για τα μέλη της κυβέρνησης.

Στην ψηφιακή ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα, η 28χρονη Ρικάρντα Λάνγκ έλαβε το 75,93% των ψήφων, ενώ ο 46χρονος Όμνιντ Νουριπούρ το 82,58%. Η κυρία Λανγκ, μέχρι τώρα αντιπρόεδρος του κόμματος, ανήκει στην αριστερή κοινωνική πτέρυγα του κόμματός της, ενώ ο συμπρόεδρός της στην πτέρυγα των «ρεαλιστών».

Η εκλογή και των δύο θα πρέπει τώρα να επιβεβαιωθεί και με επιστολική ψήφο, το αποτέλεσμα της οποίας πρέπει να έχει ανακοινωθεί έως τις 14 Φεβρουαρίου και μόνο τότε θα μπορούν να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα.

Σύμφωνα με το καταστατικό των Πρασίνων, το ηγετικό δίδυμο πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον μία γυναίκα, ενώ αν το κόμμα συμμετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό, οι υπουργοί δεν μπορούν να είναι και επικεφαλής του. Έτσι η Αναλένα Μπέρμποκ, υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σολτς και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα, υποχρεώθηκαν χθες να παραιτηθούν από την ηγεσία, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διαδοχή τους.

Υποψηφιότητα για την ηγεσία έθεσαν ακόμη ο Ματίας Ίλκα, από την Έσση, ο οποίος άσκησε κριτική ότι στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν επιβληθεί οι θέσεις των Φιλελευθέρων (FDP) και έλαβε 17 ψήφους και ο Τόρστεν Κίρσκε από το Βερολίνο, ο οποίος δήλωσε ότι ήθελε να λάβει θέση κατά των διακρίσεων των ατόμων με αναπηρία και έλαβε 60 ψήφους.

Η νέα συμπρόεδρος Ρικάρντα Λανγκ συμμετείχε στο συνέδριο μόνο ψηφιακά, καθώς έχει προσβληθεί από κορονοϊό και δεν μπορούσε να βρίσκεται στην κεντρική αίθουσα διεξαγωγής της υβριδικής ούτως ή άλλως διοργάνωσης. Η κυρία Λανγκ, ως αντιπρόεδρος μέχρι τώρα των Πρασίνων, ελέγχεται από την Εισαγγελία του Βερολίνου για τα «κορονο-μπόνους» 1.500 ευρώ που είχε εγκρίνει το προεδρείο μόνο για τα μέλη του στην α' φάση της πανδημίας.

«Η κυβέρνηση δεν είναι τιμωρία, αλλά μια τεράστια ευκαιρία. Ο συνδυασμός προστασίας του κλίματος και κοινωνικής δικαιοσύνης θα πρέπει να γίνει η βάση της πράσινης πολιτικής. Τώρα πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτό είναι και εφικτό», δήλωσε η κυρία Λανγκ στην ομιλία της, ενώ ο κ. Νουριπούρ, ο οποίος μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Γερμανία από το Ιράν σε ηλικία 13 ετών, εκλέγεται στην Bundestag στην Έσση από το 2006 και στην ομιλία του τόνισε ότι είναι σημαντικό το κόμμα να συνεχίσει να προχωρά ώστε να διαδραματίσει και πάλι κεντρικό ρόλο στο θέμα «Καγκελάριος». Επισήμανε ακόμη ότι από τη νέα του θέση θέλει να παρακινήσει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο να ασχοληθούν με την πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ