Quantcast

Γερμανία-Δημοσκόπηση: Ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των πολιτών στη ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας

Ανεπαρκές θεωρεί η πλειοψηφία των Γερμανών το πακέτο στήριξης των πολιτών μπροστά στη ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας, ενώ αυξάνεται η ανησυχία για την οικονομική κατάσταση.

Την ίδια ώρα ωστόσο παραμένει σε υψηλό επίπεδο η επιθυμία για συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας, παρότι περιορίζονται σημαντικά εκείνοι που πιστεύουν στη νίκη της επί της Ρωσίας.

Όσο για τις προθέσεις ψήφου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) εξακολουθεί να χάνει δυνάμεις και πλέον πέφτει κάτω από το 20%.

Σύμφωνα με το «Πολιτικό Βαρόμετρο» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το 58% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση κάνει «πολύ λίγα» για να ανακουφίσει τους πολίτες από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, αντιθέτως το 30% πιστεύει ότι κάνει «ακριβώς όσα πρέπει», ενώ το 5% εκτιμά ότι το κράτος δίνει «υπερβολικά πολλά».

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 40% προεξοφλεί πως σε έναν χρόνο από σήμερα η οικονομική κατάστασή του θα είναι χειρότερη, ενώ αυτή την άποψη εξέφραζε τον Ιανουάριο μόλις το 9%.

Αντιθέτως, αμετάβλητη θεωρεί ότι θα είναι η οικονομική του κατάσταση το 49% (73% τον Ιανουάριο). Βελτίωση αναμένει το 10% (16% τον Ιανουάριο).

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, η επιτάχυνση της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εγκρίνεται από το 93% των ερωτηθέντων. Το 63% συμφωνεί στην παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών και το 61% στη χρήση λιγνίτη.

Παρά την αύξηση των τιμών ωστόσο, το 71% των πολιτών εξακολουθεί να συμφωνεί με τη στήριξη της Ουκρανίας, με το 20% να εκφράζει αντίθετη άποψη. Την ίδια ώρα, μόνο το 26% δηλώνει ότι πιστεύει στη νίκη επί της Ρωσίας, με το 59% να απαντά αρνητικά και το 15% να μην εκφέρει άποψη.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και οι Πράσινοι μοιράζονται την πρώτη θέση με 26%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα χάνει δύο μονάδες και πέφτει στο 19%. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει 12% (+1), οι Φιλελεύθεροι (FDP) 7% (+1) και η Αριστερά 4% (–1), μένοντας κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στην Μπούντεσταγκ.

Οι δημοφιλέστεροι πολιτικοί είναι κορυφαίοι υπουργοί των Πρασίνων: ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έζντεμιρ. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταλαμβάνει μόλις την τέταρτη θέση.

Για την πανδημία του κορονοϊού, το 49% θεωρεί την κατάσταση «προβληματική» ως «πολύ προβληματική», ενώ το 50% «όχι τόσο προβληματική» ή «καθόλου προβληματική». Το 65% παρόλα αυτά δηλώνει ότι εάν το φθινόπωρο εκδηλωθεί νέο κύμα της πανδημίας, θα πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα περιορισμού. Το 74% των ερωτηθέντων θεωρεί σωστό το κλείσιμο των σχολείων και το 68% το lockdown.