Quantcast

Γερμανός λοιμωξιολόγος: Μην χαλαρώνετε τα μέτρα το Πάσχα - Δεν έχουμε χρόνο για τον εμβολιασμό όλων

Μία εβδομάδα πριν από τις επόμενες διαβουλεύσεις της ομοσπονδιακής και των κυβερνήσεων των κρατιδίων για την παράταση ή μη του -ισχύοντος μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου- lockdown, ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν προειδοποίησε για άλλη μια φορά μετ΄επιτάσεως να μην χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα πολύ νωρίς.

«Δεν μπορούμε να αναμένουμε πλήρη προστασία των πολιτών μέσω του εμβολιασμού μέχρι το (καθολικό) Πάσχα (4. Aπριλίου)», δήλωσε ο επιστήμονας του νοσοκομείου Charite του Βερολίνου στο podcast "Coronavirus Update" του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου NDR.

Ο Ντρόστεν είπε ότι «ακόμη και αν οι εμβολιασμοί μειώσουν τη θνησιμότητα, η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων παραμένει εν τούτοις ουσιαστική. Πού και πόσο γρήγορα θα χαλαρώνουν τα μέτρα, πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά, διότι υπάρχει ένας σημαντικός λόγος ανησυχίας. Σύμφωνα με ένα σενάριο, περισσότερα από 23 εκατομμύρια άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-60 θα μπορούσαν να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες εάν τα μέτρα χαλαρώσουν πολύ νωρίς και αυτά τα άτομα δεν έχουν ακόμη εμβολιασθεί και επομένως επαρκώς προστατευθεί. Μεταξύ άλλων, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερφόρτωση του συστήματος υγείας και υψηλά επίπεδα αδειών ασθενείας στις επιχειρήσεις», τόνισε.

Ο Ντρόστεν εξέφρασε όμως και την θετική του έκπληξη για την προοπτική αύξησης της παραγωγής των δόσεων του εμβολίου κατά τη διάρκεια του έτους. «Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από ό, τι νόμιζα πριν από μέρες», είπε.

Ωστόσο, αναφέρθηκε επίσης και στους «αστάθμητους παράγοντες και τις προκλήσεις του εμβολιασμού σε ευρεία βάση».

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των διαφόρων παρασκευασμάτων, δήλωσε ότι «όλα τα εμβόλια είναι εντελώς αποτελεσματικά».

Η καγκελάριος Μέρκελ απορρίπτει πάντως την χαλάρωση του lockdown. Σε συνέντευξή της στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ζήτησε από όλους τους πολίτες να «αντέξουν για λίγο ακόμα. Υπάρχει πλέον μια εθνική συχνότητα εμφάνισης λιγότερων από 100 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Αυτή είναι μια καλή επίδοση, την οποία δεν είχαμε εδώ και πολύ καιρό, αλλά αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έχουμε και τον έλεγχο του ιού», τόνισε.