Quantcast

Γερμανία: Ο Στάινμαϊερ ενέκρινε την αποπομπή του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ενέκρινε την πρόωρη συνταξιοδότηση του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας, του Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, πληροφορήθηκε το Γερμανικό Πρακτορείο από πηγές προσκείμενες στη γερμανική προεδρία.

Ο Μάασεν τέθηκε σε διαθεσιμότητα και απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του τη Δευτέρα, κατ' εντολήν του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Την απόφαση αυτή πυροδότησε μια αποχαιρετιστήρια ομιλία του Μάασεν, στην οποία υπερασπίστηκε την αμφιλεγόμενη στάση του ως προς τις κινητοποιήσεις της άκρας δεξιάς στην πόλη Κέμνιτς (ανατολικά) και καταφέρθηκε εναντίον μερίδας του συγκυβερνώντος κόμματος.

Ο Μάασεν κατηγόρησε «αριστερές ριζοσπαστικές δυνάμεις» στο κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) ότι εκμεταλλεύονται τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για να απαιτήσουν τη διάλυση της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού».

Για τον Ζεεχόφερ η ομιλία αυτή, την οποία ο Μάασεν έκανε ενώπιον ευρωπαίων ομολόγων του στη Βαρσοβία τη 18η Οκτωβρίου, περιείχε «απαράδεκτες διατυπώσεις».

Ο Μάασεν είχε προκαλέσει κρίση στην εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία τον Σεπτέμβριο, όταν αποπειράθηκε να υποβαθμίσει τη βία της άκρας δεξιάς στην Κέμνιτς, όπου ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια με αφορμή τον φόνο ενός νεαρού Γερμανού, για τον οποίο κατηγορούνται δύο νεαροί πρόσφυγες.

Αντιδρώντας στη σθεναρή καταδίκη από μέρους της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ της βίας που παρέπεμπε σε «συμμορίες» και του «διωγμού» μεταναστών, ο Μάασεν αμφισβήτησε τις δηλώσεις της σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ισχυριζόμενος ότι δεν υπήρχαν «αποδεικτικά στοιχεία» που να υποστηρίζουν την τοποθέτησή της και διατεινόμενος ότι ένα βίντεο που κατέγραφε το «κυνήγι» των μεταναστών ήταν αλλοιωμένο.

Ο υπαρχηγός του Μάασεν, ο Τόμας Χάλντενβανγκ, θα αναλάβει υπηρεσιακός επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος.