Quantcast

Γερμανία: Πρόωρες οι συζητήσεις για κατανομή υπουργείων, δηλώνουν SPD, Πράσινοι και FDP

Περίπου τρεις εβδομάδες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές, μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσειςγια τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης «φωτεινού σηματοδότη» σε ομοσπονδιακό επίπεδο. 

Μετά το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) και τους Πράσινους, το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) ψήφισε σήμερα Δευτέρα υπέρ της έναρξης εντατικών διαπραγματεύσεων οι οποίες ενδέχεται να ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα. Όλοι συμφωνούν όμως πως οι συζητήσεις για την κατανομή των υπουργείων σε μια ενδεχόμενη τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού “φωτεινoύ σηματοδότη” είναι πρόωρες.

«Βρισκόμαστε τώρα στον δρόμο ανάληψης ευθύνης για τη Γερμανία. Η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση. Η Γερμανία δεν μπορεί να μην έχει ηγεσία, η χώρα χρειάζεται έναν ευρύτατο εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, της οικονομίας και του κράτους», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ στο Βερολίνο. Παράλληλα όμως , άρχισαν συγκεκαλυμμένες συζητήσεις, ιδιαίτερα μεταξύ των Πρασίνων και του FDP, για την κατανομή σημαντικών υπουργείων.

Οι συμπρόεδροι του SPD Σάσια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa): «O πιθανός συνασπισμός “φωτεινoύ σηματοδότη” υποδηλώνει μια νέα αρχή για το μέλλον για τη Γερμανία και την Ευρώπη. Οι καιροί είναι ώριμοι για μια νέα κοινωνική αρχή και έχουμε επίγνωση της ευθύνης που προκύπτει από αυτήν».

Ο Λίντνερ κατέστησε σαφές, ωστόσο, ότι «η επιδιωκόμενη συμμαχία δεν ήταν ο επιθυμητός συνδυασμός πριν από τις εκλογές και πιθανότατα θα είναι μια συμμαχία εξ ανάγκης. Υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές ως προς το περιεχόμενο, οι οποίες θα παραμείνουν και στο μέλλον. Αυτό απαιτεί από όλους μεγάλη ανοχή και ετοιμότητα για νέου είδους σκέψη».

Την Παρασκευή, οι συμμετασχόντες στις διερευνητικές συνομιλίες παρουσίασαν ένα κοινό έγγραφο θέσεων, στο οποίο άλλα μεν θέματα επιλύονται, άλλες διαφορές παρέμειναν όμως άλυτες. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, σημαντικοί φόροι όπως είναι οι φόροι εισοδήματος και επιχειρήσεων δεν πρέπει να αυξηθούν. Επιπλέον, πρέπει να τηρηθεί ξανά το φρένο χρέους. Ο νόμιμος κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 12 ευρώ την ώρα. Όσον αφορά την προστασία του κλίματος, μεταξύ άλλων, προγραμματίζεται επιταχυνόμενη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τερματισμό της χρήσης άνθρακα, ιδανικά έως το 2030.

Το έγγραφο θέσεων πρόκειται να συγκεκριμενοποιηθεί κατά τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Τις επόμενες εβδομάδες, θα συζητηθεί και το θέμα της κατανομής των υπουργείων. Ωστόσο, προηγουμένως θα πρέπει καθοριστεί το συγκεκριμένο περιεχόμενο της συμφωνίας συνασπισμού των τριών κομμάτων.

Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD, Όλαφ Σολτς, τόνιζε συνεχώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι το υπουργικό του συμβούλιο θα πρέπει να αποτελείται από ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών. Οι κορυφαίοι πολιτικοί του FDP δεν έδειχναν όμως και πολύ ενθουσιασμένοι με αυτό. «Για την στελέχωση του υπουργικού συμβουλίου, πρέπει να παίζουν πάντα σημαντικό ρόλο τα προσόντα και η ικανότητα να ηγείται κάποιος/ κάποια ενός υπουργείου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του FDP, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

Αρκετοί κορυφαίοι πολιτικοί των τριών κομμάτων των φανών προσπάθησαν να φρενάρουν τη συζήτηση για την κατανομή των υπουργείων:

Ο συμπρόεδρος του SPD Βάλτερ Μπόργιανς επέμεινε να γίνει πρώτα συζήτηση για περιεχόμενο της συμφωνίας. «Δεν συζητάμε τώρα για το ποια υπουργεία θα πάρει ποιος. Αναμένω ότι θα κάνουμε αυτό που έχουμε συμφωνήσει: δηλαδή, ότι θα συζητήσουμε πρώτα για το περιεχόμενο», είπε στο RTL και το ntv.

Ο γενικός γραμματέας του FDP Φόλκερ Βίσινγκ χαρακτήρισε επίσης τις συζητήσεις για τα πρόσωπα πρόωρες. «Φυσικά, στο τέλος, όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις συνασπισμού, πρέπει επίσης να διευκρινιστούν και τα θέματα της κατανομής των υπουργείων. Νομίζω όμως ότι το να το συζητάμε τώρα είναι πρόωρο και πολύ λίγο χρήσιμο, γιατί αποσπά την προσοχή από την ουσία των συνομιλιών. Οι συζητήσεις για τα πρόσωπα επκαλύπτουν γρήγορα τις πολιτικές συνομιλίες. Αυτό δεν βοηθά κανέναν τώρα».

Ο διευθυντής των Πρασίνων, Μίχαελ Κέλνερ, δήλωσε στα δίκτυα RTL / ntv : «Νομίζω ότι πρέπει να συζητηθεί το θέμα των προσώπων, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς: αυτό γίνεται στο τέλος των διαπραγματεύσεων».

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε επίσης στο ARD: Eίναι δείγμα εντιμότητας καλής συμπεριφοράς και πολιτικής εξυπνάδας να μην ανοίξουν οι συζητήσεις για τα πρόσωπα τώρα».