Quantcast

Γερμανόφωνος Τύπος: Το SPD αγωνίζεται για την επιβίωσή του

Οι εξελίξεις στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) με την εκλογή των Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και Σάσκια 'Εσκεν στην ηγεσία, αλλά και η νέα ηγεσία της ακροδεξιάς AfD, σχολιάζονται στον γερμανόφωνο τύπο.

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung εκφράζει επιφυλάξεις για την επιμονή της αριστερής πτέρυγας του κόμματος να αποχωρήσει το SPD από την κυβέρνηση Μέρκελ. "Από ψυχολογικής απόψεως υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να τερματιστεί μία συγκυρία που τραυματίζει το κόμμα", επισημαίνει. "Αλλά το SPD θα πρέπει να αναζητήσει πολιτικά και όχι ψυχολογικά επιχειρήματα για να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Μόνο αν τα καταφέρει- κάτι που μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται- μία πρόωρη έξοδος από την κυβέρνηση δεν θα του στοίχιζε ακόμη πιο πολλές ψήφους και θα ήταν κάτι περισσότερο από βάλσαμο για την ψηχή του κόμματος". Στο ίδιος μήκος κύματος η εφημερίδα του Αννοβέρου Hannoversche Allgemeine Zeitung προειδοποιεί: "Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών το SPD απειλείται με κατάρρευση, όχι μόνο γιατί δεν διαθέτει τον ενδεδειγμένο υποψήφιο για την καγκελαρία. Πολλοί δεν θα του συγχωρούσαν την αποποίηση κυβερνητικής ευθύνης χωρίς αιτία. Θα την έβλεπαν ως παραίνεση να ψηφίσουν τους Χριστιανοδημοκράτες ή τους Πράσινους. Οι Έσκεν και Βάλτερ-Μπόργιανς πρέπει τώρα να προσεγγίσουν το αντίπαλο στρατόπεδο, δεν έχουν την πολυτέλεια να αντιμετωπίσουν ένα αντάρτικο μέσα στο κόμμα. Το SPD αγωνίζεται για την επιβίωσή του". 

Παρόμοια άποψη και από την αυστριακή εφημερίδα Die Presse: "Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών θα επωφελούνταν στο αριστερό στρατόπεδο κυρίως οι Πράσινοι και η Αριστερά και στο δεξιό στρατόπεδο η αναδιοργανωμένη AfD. Καλά θα έκανε το SPD να αξιοποιήσει την αδυναμία της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης ώστε να περάσει συμβιβασμούς σε κοινωνικά θέματα, όπως αυτόν που πέτυχε για τις συντάξεις. Η χρονική συγκυρία είναι ευνοϊκή. Αντιθέτως, η προκήρυξη νέων εκλογών θα συνιστούσε αμέλεια, με δεδομένη την άνοδο των ακροδεξιών".

Η δύσκολη θέση του Όλαφ Σολτς

"Υπουργός Οικονομικών υπό παραίτηση" είναι ο τίτλος στο σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), που εστιάζει στην αποδυνάμωση του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς: "Οι Βάλτερ-Μπόργιανς και Έσκεν εκλέγονται γιατί υποσχέθηκαν μία νέα αρχή. Και οι δύο- αν και όχι με την ίδια ένταση- θέτουν υπό αμφισβήτηση τον συνασπισμό χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών. Προφανώς δεν πρόκειται να αποσύρουν εν μία νυκτί τους σοσιαλδημοκράτες υπουργούς από την κυβέρνηση. Αλλά δεν ήρθαν για να συνεχίσουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ακόμη και αν ο Σολτς παραμείνει στο υπουργείο, δεν θα είναι αυτός που ήταν μέχρι το Σάββατο το βράδυ".

Επικρίσεις και από την εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου: "Ο Όλαφ Σολτς είχε βρεθεί σε δυσάρεστη θέση. Άλλοι είχαν την ιδέα για εκλογή ηγεσίας από τη βάση, αλλά εκείνος ήταν τελικά ο μόνος υποψήφιος 'πρώτης γραμμής' που δέχθηκε να υπομείνει το άγος της εκλογικής εκστρατείας. Αυτό είναι υπέρ του. Ωστόσο, παρουσίασε την υποψηφιότητά του με τόση απάθεια και υπεροψία, ώστε πολλοί σύντροφοι δεν είχαν τελικά διάθεση να τον ψηφίσουν. Ήταν πάντοτε μέρος της ιδιοσυστασίας του να θεωρεί τους άλλους λιγότερο ευφυείς από τον ίδιο".

"Η AfD θέλει να κυβερνήσει"

Νέα ηγεσία εκλέγει και το ακροδεξιό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD). Στα 78 του χρόνια ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ αποχωρεί και την ηγεσία αναλαμβάνουν από κοινού ο έμπειρος Γιόεργκ Μόιτεν και ο μέχρι πρότινος άγνωστος Τίνο Κρουπάλα, ελαιοχρωματιστής από τη Σαξονία. "Η AfD θέλει να κυβερνήσει" επιγράφεται σχετικό σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), που επισημαίνει τα εξής για τον Κρουπάλα: "Απευθύνεται στους ανθρώπους χωρίς πτυχία, στη μεσαία τάξη, στον απλό κόσμο. Με αυτή τη συνταγή η AfD κατάφερε πολλά στην Ανατολική Γερμανία, τώρα θέλει να την εφαρμόσει και στα δυτικά κρατίδια. Το αν θα γίνει πραγματικότητα ο στόχος του Γκάουλαντ για συμμετοχή στην κυβέρνηση, εξαρτάται και από το έαν θα συνεχίσουν να εξασθενούν τα παραδοσιακά κόμματα του Κέντρου".

Η εφημερίδα Rheinpfalz του Λόυντβιχσχαφεν εκτιμά ότι "έξι χρόνια μετά την ίδρυσή της, η AfD παραμένει ένα κόμμα με πολλές ακραίες θέσεις. Μοιράζει χαστούκια σε όλους, ενώ την ίδια στιγμή ισχυρίζεται πως η ίδια είναι διωκόμενη και περικυκλωμένη από τα υπόλοιπα κόμματα, από τα μέσα ενημέρωσης, από τις υπηρεσίες για την προστασία του Συντάγματος. Φαίνεται αδιανόητο να αναλάβει ένα τέτοιο κόμμα κυβερνητικές ευθύνες στο άμεσο μέλλον. Είτε σε τοπικό, είτε- πολύ περισσότερο- σε ομοσπονδιακό επίπεδο".