Quantcast

Για «τακτικές τρομοκρατικών οργανώσεων», καταγγέλλει τις ΗΠΑ η Συρία μετά την παραδοχή Τραμπ ότι ήθελε να εξοντώσει τον Άσαντ

Η Συρία κατήγγειλε σήμερα τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι ήθελε να «εξοντώσει» τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, χαρακτηρίζοντας «κακοποιό και εκτός νόμου» κράτος τις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ είπε την Τρίτη ότι είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να «εξοντώσει» τον Άσαντ το 2017 αλλά ο τότε υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις τον απέτρεψε.

«Οι δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης (…) δείχνουν με σαφήνεια το επίπεδο (…) των απερίσκεπτων πολιτικών πρακτικών» των ΗΠΑ ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana. «Η ομολογία του κ. Τραμπ επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ είναι ένα κακοποιό και έκνομο κράτος, που ακολουθεί τις ίδιες μεθόδους με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, με δολοφονίες και εξοντώσεις», πρόσθεσε.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είπε την Τρίτη ότι «θα προτιμούσε να εξοντώσει» τον Άσαντ, μετά την επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε το 2017 και για την οποία επιρρίπτονται ευθύνες στο συριακό καθεστώς. «Ο Μάτις δεν ήθελε να το κάνει. Ο Μάτις είναι ένας υπερτιμημένος στρατηγός και τον άφησα να φύγει», πρόσθεσε.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει το ακριβώς αντίθετο: ότι δεν είχε συζητήσει ποτέ με τον επικεφαλής του Πενταγώνου τη δολοφονία του προέδρου Άσαντ.

Τον Απρίλιο του 2017 αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν μια συριακή στρατιωτική βάση, σε αντίποινα για την επίθεση με το τοξικό αέριο σαρίν στο Χαν Σεϊχούν, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 80 άμαχοι.