Quantcast

Γουατεμάλα: Δικαστικός που έχει κατηγορηθεί για διαφθορά έγινε μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Δικαστικός που έχει κατηγορηθεί πως ενέχεται σε παραδικαστικό κύκλωμα, ότι άσκησε αθέμιτη επιρροή έναντι ανταλλάγματος, ορκίστηκε κι έγινε μέλος του κορυφαίου δικαστηρίου της Γουατεμάλας χθες Πέμπτη, μερικές ημέρες προτού επισκεφθεί τη χώρα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η Κάμαλα Χάρις, με την καταπολέμηση της διαφθοράς ψηλά στην ατζέντα του ταξιδιού.

Ο δικαστής Νέστερ Βάσκες ορκίστηκε κι έγινε μέλος του πενταμελούς Συνταγματικού Δικαστηρίου ενώπιον των μελών του Κογκρέσου. Το κοινοβούλιο ενέκρινε τον διορισμό του αυτή την εβδομάδα.

Ο διορισμός του προχώρησε παρότι αυτόνομος εισαγγελικός λειτουργός που διενεργεί έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς κατηγόρησε τον Φεβρουάριο τον κ. Βάσκες ότι εξασφάλισε τον διορισμό του σε κατώτερο δικαστήριο το 2014 χάρη σε επαφές με αξιωματούχους και πολιτικούς, διαπράττοντας άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος.

Ο κ. Βάσκες έχει αρνηθεί να σχολιάσει τις κατηγορίες του Ειδικού Εισαγγελέα κατά της Ατιμωρησίας. Πλέον χαίρει ασυλίας.

Από τη δική του πλευρά, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς που μεταδόθηκε χθες Τετάρτη, ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, ο Αλεχάντρο Γιαματέι, κατηγόρησε τον εισαγγελέα, τον Χουάν Φρανσίσκο Σαντοβάλ, πως πολιτικοποιεί διορισμούς δικαστικών και θέματα διοίκησης του δικαστικού συστήματος.

Ο κ. Γιαματέι υπερασπίστηκε τον δικαστή Βάσκες, επιχειρηματολογώντας ότι τον υποστηρίζουν χιλιάδες δικηγόροι, που τον ψήφισαν για να τους εκπροσωπήσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στην κυρία Χάρις ανατέθηκε να ηγηθεί στην προσπάθεια της Ουάσινγκτον για να αντιμετωπιστούν αυτές που η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν θεωρεί ριζικές αιτίες των θεαματικά αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τα κράτη της Κεντρικής Αμερικής. Στο πλαίσιο της προσπάθειας, η αμερικανίδα αντιπρόεδρος επιδιώκει να εξασφαλίσει δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αναμένεται ακόμη να συζητήσει την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να διανείμει 4 δισεκ. δολάρια σε τέσσερα χρόνια ως αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες του επιλεγόμενου Βορείου Τριγώνου (Ονδούρα, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ).

Η Κάμαλα Χάρις θα αφιχθεί στη Γουατεμάλα μεθαύριο Κυριακή. Αναμένεται να συναντηθεί με τον Αλεχάντρο Γιαματέι τη Δευτέρα.