Quantcast

Γουινέα-Μπισάου: Σφοδρά πυρά κοντά στο κτίριο του υπουργικού συμβουλίου - Πληροφορίες για δυο νεκρούς

Σφοδρά πυρά ακούστηκαν σήμερα το απόγευμα στο Μπισάου, την πρωτεύουσα της Γουινέας-Μπισάου, κοντά σε ένα συγκρότημα κρατικών κτιρίων όπου ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν ποιοι πυροβολούν.

Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας που βρίσκεται μέσα στο κυβερνητικό μέγαρο είπε ότι άνθρωποι έχουν χτυπηθεί από τα πυρά. Μια δεύτερη πηγή έκανε λόγο για δύο νεκρούς, αλλά δεν διευκρινίστηκε αν πρόκειται για μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ή για εκείνους που εξαπέλυσαν την ένοπλη επίθεση.

Η πολιτική αστάθεια είναι ενδημική στη Γουινέα-Μπισάου. Αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία, το 1974, έχουν γίνει εννέα πραξικοπήματα ή απόπειρες πραξικοπήματος, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η προσπάθεια να αναπτυχθεί η οικονομία της ώστε να μην εξαρτάται μόνο από τις εξαγωγές των φιστικιών κάσιους.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι το κυβερνητικό μέγαρο, όπου βρίσκονταν ο πρόεδρος Ουμάρο Σισόκο Εμπάλο και ο πρωθυπουργός Νούνο Γκόμες Νάμπιαμ, για να συμμετάσχουν στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, είχε περικυκλωθεί από άνδρες με βαρύ οπλισμό.

Στρατιώτες γύρω από το κτίριο, που δεν απέχει πολύ από το αεροδρόμιο της πόλης, προσπαθούσαν να κρατήσουν σε απόσταση τον κόσμο. Αφού άρχισαν τα πυρά, κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να φεύγουν, οι αγορές άδειασαν και οι τράπεζες κατέβασαν ρολά. Στους δρόμους περιπολούν πολλά στρατιωτικά οχήματα, γεμάτα με στρατιώτες.

Ο 49χρονος Ουμάρο Σισόκο Εμπάλο, ένας πρώην στρατηγός, ανέλαβε την προεδρία στις αρχές του 2020, μετά τις εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβητεί μέχρι και σήμερα από το Αφρικανικό Κόμμα για την Ανεξαρτησία της Γουινέας και του Πράσινου Ακρωτηρίου (PAIGC), το οποίο κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας μετά την ανεξαρτησία.

Τα σημερινά γεγονότα, για τα οποία δεν υπάρχει ακόμη κάποια εξήγηση, θυμίζουν τα αλλεπάλληλα πραξικοπήματα που έχουν γίνει σε χώρες της Δυτικής Αφρικής από το 2020: στο Μαλί τον Αύγουστο του 2020 και ένα δεύτερο τον Μάιο του 2021, στη Γουινέα τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και στην Μπουρκίνα Φάσο τον Ιανουάριο φέτος. Η κατάσταση σε αυτές τις χώρες πρόκειται να συζητηθεί αυτήν την εβδομάδα στη σύνοδο της ECOWAS, της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Κρατών.