Quantcast

Η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση - Τσαβούσογλου: Θα στείλουμε τέταρτο πλοίο στην Αν. Μεσόγειο

Σε νέα εμπρηστική δήλωση προέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα θα στείλει και τέταρτο πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχολιάζοντας τα μέτρα κατά της Τουρκίας, που έλαβαν χθες οι υπουργοί εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε: “ξέρουν ότι είναι αδύνατο να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση. Δεν χρειάζεται να την λαμβάνει κανείς στα σοβαρά. Θα αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε ήδη τρία πλοία, θα στείλουμε και τέταρτο".

Ο Τσαβούσογλου έκανε το σχόλιο σε ένα συνέδριο στα Σκόπια, σύμφωνα με το CNN Turk.

Τα μέτρα κατά της Τουρκίας που αποφάσισαν οι «28» ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων οι 28 αποφάσισαν τα εξής: "Ενόψει των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας, το Συμβούλιο αποφασίζει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών και συμφωνεί να μην διεξάγεται προς το παρόν το Συμβούλιο Σύνδεσης και άλλες συναντήσεις των διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας".

Επιπλέον "το Συμβούλιο προσυπογράφει την πρόταση της Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως σε ό, τι αφορά τα δάνεια με κρατική στήριξη".

Τέλος, "το Συμβούλιο εξακολουθεί να παρακολουθεί το θέμα στενά" και, "σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου, καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να συνεχίσουν τις εργασίες για επιλογές για στοχοθετημένα μέτρα ενόψει των συνεχιζόμενων ενεργειών γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο " , δηλώνοντας ότι "το Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και θα επανέλθει σε αυτό το θέμα όπως αρμόζει".