Quantcast

Η Αμερική «φλέγεται» για το θάνατο του Τζ. Φλόιντ: Συνέλαβαν Live δημοσιογράφο του CNN - «Πόλεμος» Τραμπ-Twitter - ΒΙΝΤΕΟ

Ο δημοσιογράφος του CNN, Omar Jimenez συνελήφθη από τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια ζωντανής σύνδεσης ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στην Μινεάπολη. 

 

Ο δημοσιογράφος έδωσε ξεκάθαρα τα στοιχεία του στους αστυνομικούς, αλλά δεν ήταν αρκετό καθώς αμέσως του πέρασαν χειροπέδες. Η ομάδα παραγωγής του Jimenez, ένας παραγωγός και ένας κάμεραμαν, συνελήφθησαν επίσης.

Η κάμερα του CNN κατασχέθηκε και συνέχισε να γράφει ενώ οι αστυνομικοί περνούσαν τις χειροπέδες στα μέλη της δημοσιογραφικής ομάδας, προφανώς χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι όλα μεταδίδονταν στον αέρα.

 

Άγριος πόλεμος Τραμπ - Twitter: Του μπλόκαρε το προκλητικό tweet που ζητούσε πιστολίδι στη Μινεάπολη
 
Το Twitter απέκλεισε μια ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ για παραβίαση της πολιτικής του, "σχετικά με τον εξύμνηση της βίας", με απόφαση που βασίζεται στο περιεχόμενο της τελευταίας γραμμής της ανάρτησης του Αμερικανού Προέδρου.
 
Η τελευταία γραμμή έγραφε: "όταν ξεκινά η λεηλασία, ξεκινούν και οι πυροβολισμοί" και ήταν μέρος ενός αληθινά σοκαριστικού και εμπρηστικού tweet που ανέφερε:
 
"Αυτοί οι ΑΛΗΤΕΣ ατιμάζουν τη μνήμη του George Floyd και δεν θα το αφήσω να συμβεί. Μόλις μίλησα με τον Κυβερνήτη Tim Walz και μου είπε ότι ο στρατός είναι μαζί του. Οποιαδήποτε δυσκολία και θα αναλάβουμε εμείς τον έλεγχο της κατάστασης, αλλά, όταν ξεκινά η λεηλασία, ξεκινούν και οι πυροβολισμοί. Ευχαριστώ!".
 
Με αφορμή τα εκτεταμένα επεισόδια, τις διαδηλώσεις, τους εμπρησμούς και τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί εδώ και τρεις ημέρες στη Μινεάπολη με αφορμή την άδικη και εξαιρετικά βίαιη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ εξαιτίας της αστυνομικής βίας που του ασκήθηκε, ο Τραμπ, αντί να κατευνάσει τον κόσμο που αντιδρά με σφοδρότητα "ρίχνει λάδι" στη φωτιά με τις αναρτήσεις του, που έχουν προκαλέσει σάλο σε όλο τον κόσμο, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να είναι εκτός ελέγχου και να απειλεί ότι θα στείλει το στρατό να καταστείλει τις μαζικές διαδηλώσεις κάτι που έχει να συμβεί από την καταστολή των διαδηλώσεων στην περίοδο των φυλετικών ταραχών του 60 και του 70.
 
Η πρώτη ανάρτηση του Τραμπ
 
"Δεν αντέχω να βλέπω αυτό να συμβαίνει σε μια μεγάλη αμερικανική πόλη, τη Μινεάπολη. Ολική έλλειψη ηγεσίας. Είτε ο πολύ αδύναμος ριζοσπάστης αριστερός Δήμαρχος, Τζέικομπ Φράι, θα αναλάβει δράση και θα θέσει την πόλη υπό έλεγχο, ή θα στείλω την Εθνική Φρουρά και θα ολοκληρώσω τη δουλειά", έγραψε αρχικά ο Τραμπ.
 
 
Ξεχειλίζει η οργή για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ
 
Μια ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε στον τρίτο σταθμό της Αστυνομίας στη Μινεάπολη αμέσως μετά τις 11 μ.μ. την Πέμπτη όπως γράφει η Washigton Post, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον άδικο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.
 
Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, ενώ οι διαδηλωτες έσπασαν τις πόρτες και μπήκαν στο σταθμό καθώς οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν παντού.
 
Έξω, δεκάδες άλλοι ξεκίνησαν πυροτεχνήματα και φώναζαν σε μεγάφωνα, φωνάζοντας "Χωρίς Δικαιοσύνη, Χωρίς Ειρήνη".
 
Η πράξη αυτή ήταν η τελευταία σε μια ημέρα κατά την οποία μια πορεία εκατοντάδων ατόμων παρέμεινε ειρηνική ενώ απαιτούσε τη σύλληψη τεσσάρων -απολυμένων πλέον- αστυνομικών σε μια υπόθεση που προκάλεσε οργή σε εθνικό επίπεδο.
 
Όπως ανέφεραν ομοσπονδιακοί και τοπικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να ερευνούν, ενώ ο κυβερνήτης της Μινεσότα Tim Walz (D) ενεργοποίησε την κρατική φρουρά της πολιτείας για να ανταποκριθεί σε αναταραχές, συμπεριλαμβανομένων βίαιων συγκρούσεων και κατεδαφίσεων κτιρίων, στην περιοχή Twin City.
 
Τοπικοί και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει κατηγορίες εναντίον των εμπλεκόμενων αξιωματικών, αλλά τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη το απόγευμα ότι καθιστούν την έρευνα για τον θάνατο του Φλόιντ ύψιστη προτεραιότητα.Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δικαιοσύνης κάλεσε την Πέμπτη το Υπουργείο Δικαιοσύνης να διερευνήσει εάν ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ ήταν μέρος ενός "προτύπου ή πρακτικής αντισυνταγματικής συμπεριφοράς" από το αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολης.
 
Ο δήμαρχος του Σεν Πολ ζήτησε από τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι μέσα σε μια "ταχέως εξελισσόμενη" έκρυθμη κατάσταση στην πρωτεύουσα. Η οικογένεια του Φλόιντ θα ζητήσει μια ανεξάρτητη αυτοψία του σώματός του, επειδή δεν εμπιστεύεται τους αξιωματούχους της πόλης της Μινεάπολης, δήλωσε την Πέμπτη ένας δικηγόρος της οικογένειας στο CNN.
 
Επεισόδια, πλαστικές σφαίρες και χάος
 
Η πυροσβεστική είχε κάνει λόγο για 16 εμπρησμούς κτιρίων τη νύχτα της Τετάρτης. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα στείλει την Εθνοφρουρά να "κάνει τη δουλειά όπως πρέπει" αν ο δήμαρχος της Μινεάπολης δεν καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση. "Όταν αρχίζει λεηλασία, αρχίζουν και τα πυρά", διεμήνυσε.
 
Τα νέα σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν παρότι ο κυβερνήτης Τιμ Γουόλζ κήρυξε νωρίτερα χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κινητοποίησε την Εθνοφρουρά στην πολιτεία Μινεσότα για την αποκατάσταση της τάξης, μετά τα επεισόδια στις προηγούμενες διαδηλώσεις για τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από την αστυνομία.
 
Η Εθνοφρουρά της Μινεάπολης ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει δράση, σε συνεργασία με άλλες πολιτειακές υπηρεσίες διαθέτοντας προσωπικό, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση της "έκτακτης ανάγκης", σύμφωνα με την εφημερίδα Star Tribune. Η τροχαία της Μινεσότας εξάλλου ανακοίνωσε ότι κινητοποιεί 200 στελέχη της και ελικόπτερα.