Quantcast

Η άνοδος του πληθωρισμού πλήττει τους Αμερικανούς κατά τη φετινή εορταστική περίοδο

Ο αυξημένος πληθωρισμός πλήττει τους Αμερικανούς κατά τις φετινές αργίες της Εορτής των Ευχαριστιών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είδαν το εορταστικό τραπέζι ως μία ευκαιρία να επιτεθούν στον Τζο Μπάιντεν, σχολιάζει το POLITICO.

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι τιμές των βασικών τροφίμων για την Ημέρα των Ευχαριστιών αυξήθηκαν συνδυαστικά κατά 5% φέτος.

Ωστόσο, Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου εκτιμούν ότι οι αυξήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Οι πολιτικές του Μπάιντεν προκαλούν «μία ανάφλεξη του πληθωρισμού», δήλωσε στο POLITICO ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Στιβ Ντέινς.

«Όλα τα εορταστικά είδη, από τις γαλοπούλες μέχρι τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής έχουν μεγαλύτερο οικονομικό κόστος για τις οικογένειες και το φετινό εορταστικό γεύμα της Ημέρας των Ευχαριστιών ήταν ένα από τα πιο ακριβά μέχρι τώρα», δήλωσε ο Ντέινς.

Αρκετές από τις αυξήσεις των τιμών που καταγράφονται στη φετινή περίοδο, έχουν περισσότερο να κάνουν με τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, αλλά και με τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί, στην περίπτωση που δεν γίνει εισροή κεφαλαίων στην αμερικανική οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αργοπόρησαν στην κατάρτιση αποτελεσματικών αντιμέτρων, καθώς επαναπαύτηκαν μέχρι πρόσφατα στην επιχειρηματολογία ότι οι αυξημένες τιμές των προϊόντων είναι προσωρινές.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε στο ζήτημα των τιμών, λέγοντας στους Αμερικανούς ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την ομαλή λειτουργία των λιμανιών και τη μείωση των τιμών της βενζίνης θα διασφάλιζαν ότι οι Αμερικανοί θα είχαν αρκετό φαγητό στο εορταστικό τραπέζι της Ημέρας των Ευχαριστιών.