Η απόφαση των «22» αρχηγών κρατών για πΓΔΜ - Στόλτενμπεργκ: Αλλάξτε όνομα για να μπείτε στο ΝΑΤΟ

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Οι 29 αρχηγοί κρατών-μελών του ΝΑΤΟ χαιρέτισαν θερμά την ιστορική συμφωνία του περασμένου μήνα μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων και σήμερα συμφωνήσαν να καλέσουν την κυβέρνηση των Σκοπίων να αρχίσει τις ενταξιακές συνομιλίες, ενώ μόλις ολοκληρωθούν όλες οι εθνικές διαδικασίες για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το όνομα, η χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ως το τριακοστό μέλος.

Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι είναι στο χέρι των πολιτών της πΓΔΜ να εγκρίνουν τη συμφωνία, έκανε λόγο για ευκαιρία ζωής και διευκρίνισε ότι χωρίς αλλαγή ονόματος δεν μπορεί να προχωρήσει και η ένταξη.

Ενίσχυση της αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ

Για μια "ουσιαστική συνάντηση των 29 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ", όπου υπήρξαν συζητήσεις και διαφωνίες "αλλά το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε αποφάσεις που προωθούν αυτήν την Συμμαχία και μας κάνουν πιο ισχυρούς", έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, μετά την πρώτη συνάντηση εργασίας των 29, κατά την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, μετά την υιοθέτηση της κοινής δήλωσης της Συμμαχίας.

"Στην ιστορία του ΝΑΤΟ, είχαμε πολλές διαφωνίες. Και μπορούμε να τις ξεπεράσουμε ξανά και ξανά. Επειδή στο τέλος της ημέρας όλοι συμφωνούμε ότι η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη είναι ασφαλέστερες μαζί. Το ΝΑΤΟ είναι καλό για την Ευρώπη. Και το ΝΑΤΟ είναι καλό για τη Βόρεια Αμερική", είπε ο Γενικός Γραμματέας.

"Έτσι σήμερα, συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε την αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ, την ενίσχυση του ρόλου μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να μοιραστεί το βάρος της ασφάλειας μας πιο δίκαια", είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. "Χαιρετίζω πραγματικά ότι πολλοί ηγέτες έχουν κάνει ανακοινώσεις σχετικά νέες συνεισφορές σε ένα ολόκληρο φάσμα αποστολών και πρωτοβουλιών του ΝΑΤΟ", συμπλήρωσε.

Ανακοίνωσε δε ότι οι 29 συμφωνήσαν με την πρωτοβουλία ετοιμότητας "4-30", ώστε μέχρι το 2020, το ΝΑΤΟ να διαθέτει, 30 μηχανοκίνητα τάγματα, 30 αεροπορικές μοίρες και 30 πολεμικά σκάφη, έτοιμα για χρήση εντός 30 ημερών ή λιγότερο

Συμφωνήσαν μια σημαντική επικαιροποίηση της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, αποφάσεις που θα διασφαλίσουν ότι οι σωστές δυνάμεις θα βρίσκονται στη σωστή θέση την κατάλληλη στιγμή, με μεγαλύτερη ετοιμότητα και μεγαλύτερη δυνατότητα ενίσχυσης.

Επιπλέον οι 29 συμφώνησαν ότι οι εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ θα είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τους Συμμάχους σε τομείς όπως η άμυνα στον κυβερνοχώρο, η ενεργειακή ασφάλεια και η καταπολέμηση της προπαγάνδας. Συμφωνήσαν επίσης να δημιουργήσουν ένα νέο σχετικό Κέντρο Επιχειρήσεων ως μέρος της ενισχυμένης Δομής Διοίκησης.

Οι 29 δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τα κέρδη τους στον αγώνα κατά της ISIS και να ενισχύσουν την υποστήριξη προς το Ιράκ την Ιορδανία και την Τυνησία για να αναπτύξουν περαιτέρω τις ικανότητές τους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Οι 29 συμφώνησαν ότι "δεν έχουμε δίκαιη κατανομή των βαρών στη Συμμαχία μας σήμερα" και ότι "ότι χρειαζόμαστε περισσότερα μετρητά στους εθνικούς αμυντικούς προϋπολογισμούς", όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας, σημειώνοντας ότι  οι Σύμμαχοι αυξάνουν ήδη τις αμυντικές δαπάνες. Φέτος, 8 Κ-Μ έχουν δεσμευτεί να αφιερώσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ  στην άμυνα. Και η πλειονότητα των Συμμάχων σχεδιάζει να το πράξει μέχρι το 2024.

"Το περασμένο έτος σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση των αμυντικών δαπανών από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Πέρυσι συμφωνήσαμε επίσης να αναπτύξουμε εθνικά σχέδια για την κατανομή των βαρών. Και με βάση τα εθνικά σχέδια των Ευρωπαίων Συμμάχων και του Καναδά, αναμένουμε 266 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ επιπλέον χρήματα για την άμυνα μέχρι το 2024", είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.