Quantcast

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δρομολογεί διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια με την ονομασία «Team Europe», ύψους 20 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δρομολόγησε με απόφαση που ελήφθη σε τηλεδιάσκεψη των Υπουργών αρμόδιων για την αναπτυξιακή βοήθεια, δέσμη μέτρων με την ονομασία  "Team Europe" για τη στήριξη των τρίτων χωρών στον αγώνα κατά της πανδημίας του OCVID19 και των συνεπειών της. 

Ο στόχος της δέσμης είναι να συνδυάσει πόρους από την ΕΕ, τα κράτη μέλη της και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδίως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Η Κομισιόνν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχουν ήδη δεσμευθεί για χρηματοδοτική στήριξη ύψους άνω των 15,6 δισ. Ευρώ από τα υπάρχοντα προγράμματα. Τα κράτη μέλη της ΕΕ υπογράμμισαν σήμερα τη δέσμευσή τους να συμβάλουν στην κοινή αυτή προσπάθεια και να συμβάλουν με παρόμοιο τρόπο, όπως έπραξε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Το συνολικό πακέτο του "Team Europe" υπερβαίνει τα 20 δισ. Ευρώ.

Η ΕΕ σκοπεύει να το κατευθύνει για ναα βοηθήσει τις πιο ευάλωτες χώρες της Αφρικής, τις γειτονικές χώρες της ΕΕ - τα Δυτικά Βαλκάνια, τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, μέρη της Ασίας και του Ειρηνικού, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Θα επικεντρωθεί επίσης στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των γυναικών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και των μεταναστών, των προσφύγων, των εσωτερικά εκτοπισμένων και των κοινοτήτων υποδοχής τους και περιλαμβάνει την υποστήριξη των σχεδίων αντίδρασης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και των Ηνωμένων Εθνών και την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης στις πληγείσες χώρες.

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι ως παγκόσμιος παράγοντας και μείζων συνεισφέρων στο διεθνές σύστημα βοήθειας, θα προωθήσει μια συντονισμένη πολυμερή αντίδραση, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και με τη G7 και τη G20.

Το πακέτο απασχόλησεε τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ, υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου Josep Borrell. Η Επίτροπος αρμόδια για τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις Jutta Urpilainen και ο Olivér Várhelyi, Επίτροπος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, παρουσίασαν που εγκρίθηκε νωρίτερα από το Κολλέγιο των Επιτρόπων.

Οι Υπουργοί Ανάπτυξης της ΕΕ πραγματοποίησαν άτυπη συνάντηση μέσω βιντεοδιάσκεψης για να συζητήσουν τις επιπτώσεις του COVID-19.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Borrell στη συνέχεια πραγματοποίησε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών António Guterres , η οποία επικεντρώθηκε στις σοβαρές παγκόσμιες επιπτώσεις της πανδημίας του  και ειδικότερα στην επίδρασή της τα πιο ευάλωτα μέρη του κόσμου.

Ο J.Borrell επανέλαβε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός. Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στο σχέδιο απάντησης και αποκατάστασης COVID-19 του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησαν ότι πρέπει να ενισχυθεί ο συντονισμός σε παγκόσμιο επίπεδο για μια στρατηγική εξόδου, να διασφαλιστεί ότι η πανδημία θα τελειώσει και θα περιορίσει το οικονομικό κόστος της κρίσης. Κατόπιν αιτήματος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος συμφώνησε ότι η ΕΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πρόσκληση ήταν μια ευκαιρία για τον Ύπατο Εκπρόσωπο να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πανδημία στην Ευρώπη και στο εξωτερικό. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε την ανησυχία του για τις καταστροφικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η σημερινή πανδημία στην Αφρική.

Και οι δύο συμφώνησαν ότι σε περιόδους παγκόσμιας αβεβαιότητας η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών παραμένει πιο σημαντική και ισχυρότερη από ποτέ.