Η Γερμανία θυμάται την «Νύχτα των Κρυστάλλων» 80 χρόνια μετά

Η Γερμανία θυμάται σήμερα, 80 χρόνια μετά, τη «Νύχτα των Κρυστάλλων», τα πογκρόμ και τους φόνους που προανήγγειλαν την εξόντωση των Εβραίων, μέσα σε κλίμα ενίσχυσης του αντισημιτισμού και ανάδυσης ενός «νέου εθνικισμού».

Πολυάριθμες εκδηλώσεις οργανώνονται στη χώρα κατά την επέτειο αυτή, την οποία θα τιμήσει η Άγγελα Μέρκελ με ομιλία της σε συναγωγή του Βερολίνου, παρουσία του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων της Γερμανίας. 

«Αισθανόμαστε στις κοινωνίες μας (...) ότι ανοίγουν ρήγματα», προειδοποίησε μιλώντας ενώπιον της βουλής ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Διότι καθώς σήμερα κλείνουν ακριβώς εκατό χρόνια από την ανακήρυξη της πρώτης γερμανικής δημοκρατίας, δύο ημέρες μετά την εκεχειρία του Μεγάλου Πολέμου, ο αρχηγός του Κράτους επισήμανε την ανάδυση στην Ευρώπη ενός «νέου εθνικισμού» που νοσταλγεί, σύμφωνα με τον ίδιο, «έναν τέλειο παλιό κόσμο ο οποίος στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ».

Ενώπιον των βουλευτών, μεταξύ των οποίων και αυτοί του ακροδεξιού κόμματος AfD, ο αρχηγός του κράτους καταφέρθηκε εναντίον της «γλώσσας του μίσους» που αναζητεί «αποδιοπομπαίους τράγους» ανάμεσα στους μετανάστες και τους μουσουλμάνους.

Πρόκειται για λέξεις με βαρύ νόημα σήμερα που κλείνουν ακριβώς 80 χρόνια από τις λεηλασίες που έκαναν οι ναζί σε χιλιάδες συναγωγές και καταστήματα Εβραίων στη Γερμανία και την Αυστρία. Για τους ιστορικούς, η νύχτα της 9ης προς τη 10η Νοεμβρίου 1938 σηματοδοτεί το πέρασμα από τις διακρίσεις σε βάρος των Εβραίων στον διωγμό τους και μετά στην εξόντωσή τους. Ο όρος Kristallnacht (Κρίσταλναχτ, που σημαίνει στα γερμανικά η «Νύχτα των Κρυστάλλων»), επίσης Reichskristallnacht (Ράιχσκρισταλναχτ, κατά λέξη, «Αυτοκρατορική Νύχτα των Κρυστάλλων»), Pogromnacht (Πογκρόμναχτ, δηλαδή η «Νύχτα του Πογκρόμ»), περιγράφει το μαζικό πανεθνικό πογκρόμ στη Γερμανία και στην Αυστρία τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938. Ο στόχος ήταν οι Εβραίοι πολίτες όλης της χώρας και αποτέλεσε την απαρχή του Ολοκαυτώματος.

Μέρκελ: Η Γερμανία έχει ηθικό καθήκον να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο αντισημιτισμό

Η Γερμανία έχει ηθικό καθήκον να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο αντισημιτισμό, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία σε συναγωγή του Βερολίνου για την 80ή επέτειο της εκστρατείας επιθέσεων των Ναζί κατά των Εβραίων.

Ντυμένη στα μαύρα, η Μέρκελ είπε σε εβραίους ηγέτες πως η βία εναντίον των Εβραίων, για την οποία κατηγορούνται ακροδεξιοί ή μουσουλμάνοι, αυξάνεται τώρα στη Γερμανία, οκτώ δεκαετίες αργότερα.

«Η εβραϊκή ζωή ανθεί και πάλι στη Γερμανία -- ένα απρόσμενο δώρο σε μας μετά το Shoah», είπε η καγκελάριος χρησιμοποιώντας την εβραϊκή λέξη για το Ολοκαύτωμα. «Όμως είμαστε επίσης μάρτυρες ενός ανησυχητικού αντισημιτισμού που απειλεί την εβραϊκή ζωή στη χώρα μας».

Η Γερμανία και η Αυστρία τιμούν σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της «Νύχτας των κρυστάλλων» (Kristallnacht), μιας εκστρατείας φόνων Εβραίων και λεηλασίας και καταστροφής των περιουσιών τους που εξαπολύθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1938. Η ονομασία αναφέρεται στα σπασμένα γυαλιά που είχαν γεμίσει τους δρόμους έξω από συναγωγές και εβραϊκά καταστήματα και σπίτια.

Λίγο πριν από την ομιλία της Μέρκελ, εφετείο στο Βερολίνο είχε ανατρέψει απόφαση της αστυνομίας να απαγορεύσει μια πορεία της άκρας δεξιάς στην πρωτεύουσα η οποία σχεδιάζεται για αργότερα σήμερα.

Η αστυνομία απαγόρευσε την πορεία υποστηρίζοντας ότι θα ήταν απαράδεκτο να πραγματοποιηθεί πορεία της άκρας δεξιάς την ίδια ημέρα που η υπόλοιπη χώρα τιμά τη μνήμη των Εβραίων που έπεσαν θύματα της βίας των Ναζί.

Όμως το δικαστήριο είχε την άποψη ότι τα συνταγματικά δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι υπερτερούν.

Μια αντιδιαδήλωση σχεδιάζεται επίσης από αριστερές οργανώσεις.

Η Μέρκελ ζήτησε να υπάρχει μηδενική ανοχή για τις προσπάθειες ακροδεξιών οργανώσεων να θεωρηθεί η μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα της Γερμανίας υπεύθυνη για τις βιαιότητες που διαπράττονται από μαχητικούς ισλαμιστές.

Σχεδόν το ένα τρίτο των Γερμανών πιστεύει πως ο αντισημιτισμός στη Γερμανία βρίσκεται σε «υψηλό» ή «πολύ υψηλό» επίπεδο, έδειξε δημοσκόπηση που μεταδόθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Οι Γερμανοί είχαν σοκαριστεί τον Σεπτέμβριο από εικόνες στις οποίες σκίνχεντς φαίνονταν να κυνηγούν μετανάστες στην ανατολική πόλη Κέμνιτς, έπειτα από κατηγορίες σε βάρος δύο μεταναστών ότι είχαν σκοτώσει με μαχαίρι έναν άνδρα. Ακροδεξιοί συγκρούσθηκαν επίσης με την αστυνομία και επιτέθηκαν σε εβραϊκό εστιατόριο.

«Αυτή η μορφή αντισημιτικής βίας μας θυμίζει την αρχή των πογκρόμ», τόνισε η Μέρκελ.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε σήμερα πως οι αντισημιτικές επιθέσεις αυξήθηκαν κατά τους εννέα τελευταίους μήνες στη Γαλλία.