Quantcast

Η Γερμανίδα διπλωμάτης Χέλγκα Σμιτ «έχει ισχυρές πιθανότητες» να γίνει η νέα γγ του ΟΑΣΕ

Η νυν γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), η πολύπειρη γερμανίδα διπλωμάτισσα Χέλγκα Σμιτ, έχει ισχυρές πιθανότητες να γίνει η νέα Γενική Γραμματέας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δήλωσε χθες Τρίτη αμερικανός διπλωμάτης.

Στον διεθνή οργανισμό επίλυσης συγκρούσεων με έδρα τη Βιέννη υπάρχει κενό ηγεσίας από τον Ιούλιο, όταν τα 57 κράτη μέλη του δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τους διαδόχους τεσσάρων απερχόμενων ηγετικών στελεχών του, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα του, του Ελβετού Τόμας Γκρέμινγκερ.

Η Σμιτ, η οποία εργάστηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών από το 1988 και στην ΕΥΕΔ από το 2006, είναι οικεία μορφή στους διπλωματικούς κύκλους: ήταν η βασική συντάκτρια του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), της διεθνούς συμφωνίας μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία υπογράφτηκε το 2015.

«Είναι πολύ γνωστή σε διεθνές επίπεδο και πολύ γνωστή στις ΗΠΑ», σημείωσε ο αμερικανός αντιπρόσωπος στον ΟΑΣΕ Τζέιμς Γκίλμορ μιλώντας σε δημοσιογράφους ενόψει της ετήσιας συνόδου των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών του Οργανισμού, αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή.

Οι χώρες μέλη έχουν ήδη καταλήξει σε συναίνεση ως προς την επιλογή της Σμιτ και άλλων τριών υποψηφίων για κορυφαίες θέσεις του ΟΑΣΕ κι αναμένεται να εγκρίνουν τους διορισμούς στη σύνοδό τους, που θα γίνει ψηφιακά, ανέφερε ο Γκίλμορ.

Ωστόσο η διένεξη η οποία έχει ενσκήψει τις τελευταίες ημέρες, μολονότι δεν σχετίζεται με τον οργανισμό, ανάμεσα στην Ουγγαρία και την Ουκρανία για ζητήματα εθνικών μειονοτήτων ίσως εγείρει εμπόδιο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την ηγεσία του ΟΑΣΕ, πρόσθεσε.

Ο Ματέο Μεκάτσι, ακτιβιστής για το Θιβέτ και πρώην κοινοβουλευτικός, είναι υποψήφιος για τη διεύθυνση του γραφείου που είναι αρμόδιο για ζητήματα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επίβλεψης εκλογικών διαδικασιών, στη Βαρσοβία.

Ο πρώην ΥΠΕΞ του Καζακστάν Καϊράτ Αμπντραχμάνοφ αναμένεται να αναλάβει επίτροπος του ΟΑΣΕ αρμόδιος για ζητήματα μειονοτήτων.

Η Μαρία Τερέζα Χιμπέιρου, ανώτερο στέλεχος στο ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας, είναι υποψήφια για να αναλάβει τη θέση της αντιπροσώπου του ΟΑΣΕ για ζητήματα ελευθερίας του Τύπου.