Quantcast

Η Κίνα καταδίκασε την επίσκεψη αντιπροσωπείας Γερμανών βουλευτών στην Ταϊβάν

Αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών έφτασε σήμερα στην Ταϊβάν, μια πρωτοβουλία την οποία καταδίκασε έντονα η Κίνα, πριν από την επίσκεψη στο νησί αργότερα φέτος της Γερμανίδας υπουργού Παιδείας Μπετίνα Σταρκ- Βάτζινγκερ

Ο Γιοχάνες Φόγκελ των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ανήρτησε στο Twitter φωτογραφία του ίδιου με τη συνάδελφό του Μαρί- Άγκνες Στρακ- Τσίμερμαν, επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ, «στο αεροπλάνο για την Ταϊβάν».

Οι βουλευτές σκοπεύουν «με αυτό το ταξίδι να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Ταϊβάν», είχε δηλώσει την Πέμπτη η Στρακ- Τσίμερμαν.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε την επίσκεψη αυτή.

«Η βαθύτερη αιτία του προβλήματος της Ταϊβάν είναι ακριβώς ότι ο νόμος της ζούγκλας, ο ηγεμονισμός, ο αποικιοκρατισμός, ο μιλιταρισμός και ο εθνικισμός ήταν ενδημικοί στον κόσμο και η Κίνα υπέφερε βαθιά από το γεγονός», σχολίασε ο Ουάνγκ Ουενμπίν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Γερμανία (έλαβε) ένα μεγάλο και οδυνηρό ιστορικό μάθημα για το θέμα», πρόσθεσε, μια αναφορά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Καλούμε τους Γερμανούς πολιτικούς να σεβαστούν ειλικρινά την αρχή της μίας Κίνας», σημείωσε.

Εξάλλου την άνοιξη αναμένεται να επισκεφθεί το νησί η ομοσπονδιακή υπουργός Παιδείας της Γερμανίας Σταρκ- Βάτσινγκερ, του FDP, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη από κοινοβουλευτική πηγή. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη Γερμανού υπουργού στην Ταϊβάν εδώ και 26 χρόνια.

Η αντιπροσωπεία αναμένεται να συναντηθεί στη διάρκεια της επίσκεψής της, που θα διαρκέσει ως την Πέμπτη, με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης καθώς και με μέλη οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπροσώπους της οικονομίας και του στρατού, με τους οποίους θα συζητήσουν «την τρέχουσα κατάσταση απειλών», επεσήμανε πριν το ταξίδι τη Στρακ- Τσίμερμαν.

«Υπό το φως των στρατιωτικών απειλών της Κίνας, ήρθαμε στην Ταϊβάν ως αντιπροσωπεία του FDP διότι είναι απαραίτητο σήμερα ένα μήνυμα στήριξης στην Ταϊβάν», υπογράμμισε ο Φόγκελ.

Ο Γερμανός βουλευτής εκτίμησε ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Κινέζος πρόεδρος Σο Τζινπίνγκ ενδέχεται να προσπαθήσει να ξεκινήσει έναν πόλεμο, όπως το έπραξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Μετά τον Πούτιν έρχεται ο Σι», εκτίμησε ο Φόγκελ. «Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τα λεγόμενα αυτών των απολυταρχών».

Οι Γερμανοί βουλευτές ανησυχούν επίσης για τη μεγάλη οικονομική εξάρτηση της Γερμανίας από την Κίνα, τον βασικό της οικονομικό εταίρο το 2021.

«Αυτό δεν μπορεί παρά να είναι μειονεκτικό για εμάς, να εξαρτόμαστε οικονομικά από δικτατορικά κράτη», εκτίμησε η Στρακ- Τσίμερμαν.

Από τον Οκτώβριο η Γερμανία έχει στείλει τρεις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες στην Ταϊβάν.

Οι διπλωματικές αυτές πρωτοβουλίες του Βερολίνου κινδυνεύουν να οξύνουν την ένταση με το Πεκίνο, το οποίο είναι αντίθετο στις επισκέψεις στην Ταϊβάν ξένων βουλευτών, καθώς τις θεωρεί παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις.

Οι σχέσεις Πεκίνου - Ταϊπέι, που ήταν ήδη τεταμένες, οξύνθηκαν περαιτέρω το 2022, με την Κίνα να αυξάνει τα στρατιωτικά της γυμνάσια γύρω από το νησί που θεωρεί ότι είναι μέρος του εδάφους του και το οποίο επιθυμεί να ανακτήσει, ακόμη και με τη βία αν χρειαστεί.

Τον Αύγουστο του 2022 την Ταϊβάν επισκέφθηκε η Νάνσι Πελόζι, η τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Παράλληλα την ίδιο μήνα ο γερμανικός στρατός ενίσχυσε την παρουσία του στον Ειρηνικό με την ανάπτυξη 13 στρατιωτικών αεροσκαφών, ένα χρόνο μετά την αποστολή φρεγάτας στην περιοχή, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- dpa