Quantcast

Η Μέρκελ διατηρεί τις ελπίδες για ένα συντεταγμένο Brexit

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι διατηρεί την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, παρά την αβεβαιότητα για την πολιτική κατάσταση στο Λονδίνο.

Αναφερόμενη στο Brexit κατά την διάρκεια της σημερινής ομιλία της ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου, δήλωσε «πεπεισμένη ότι έχουμε ακόμη όλες τις ευκαιρίες να φθάσουμε εκεί κατά συντεταγμένο τρόπο», δηλαδή, με συμφωνία. «Και η γερμανική κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη μέχρι την τελευταία ημέρα ώστε να γίνει αυτό δυνατόν».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι «επίσης προετοιμασμένη για την περίπτωση μη συντεταγμένης εξόδου».

«Όμως, παραμένει το γεγονός ότι μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, θα έχουμε έναν οικονομικό ανταγωνιστή στην πόρτα μας, ακόμη και αν θέλουμε να διατηρήσουμε στενή συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας και φιλικές σχέσεις», προειδοποίησε η καγκελάριος Μέρκελ προσθέτοντας ότι οι 27 χώρες μέλη της Ένωσης θα πρέπει να ενωθούν και να ενισχύσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο.

«Από την μία πλευρά, ως Ευρωπαίοι είμαστε πιο αδύναμοι με την έξοδο της Βρετανίας -αυτό πρέπει να ειπωθεί- αλλά, από την άλλη πλευρά, αυτή είναι η στιγμή για να αναπτύξουμε νέες δυνάμεις», δήλωσε ενώπιον των γερμανών βουλευτών η Αγγελα Μέρκελ.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την νέα κατεύθυνση της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την προεδρία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Μέρκελ τόνισε ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ πρέπει να υποστηρίξει την ιδέα της πολυμέρειας.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της μόνη της και αν όλοι εργασθούμε ο ένας εναντίον του άλλου, δεν θα κερδίσουμε. Πιστεύω στις καταστάσεις όπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι, εάν εργασθούμε μαζί».

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να του δώσει νέα συμφωνία διαζυγίου μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 17ης και 18ης Οκτωβρίου. Το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που δεσμεύει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση της προθεσμίας για την έξοδο που λήγει στις 31 Οκτωβρίου, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, αλλά ο Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση.