Quantcast

Η Νικαράγουα υιοθέτησε νόμο που επιτρέπει να δικάζονται αντιφρονούντες στο εξωτερικό

Το κοινοβούλιο της Νικαράγουας υιοθέτησε χθες Τρίτη νόμο ο οποίος επιτρέπει να δικάζονται αντίπαλοι της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα που ζουν εκτός των συνόρων, είτε είναι υπήκοοι της χώρας ή αλλοδαποί, και προβλέπει επίσης πως μπορούν να κατάσχονται περιουσιακά στοιχεία τους στη νικαραγουανή δικαιοδοσία.

Η τροποποίηση αυτή του ποινικού κώδικα, που υιοθετήθηκε ομόφωνα, προβλέπει ποινές ως και 30 ετών κάθειρξης σε βάρος όσων ενθαρρύνουν την επιβολή κυρώσεων στην κυβέρνηση στη Μανάγουα.

Η μεταρρύθμιση, που θα τεθεί σε εφαρμογή αφού το κείμενο δημοσιευθεί στη La Gaceta, την επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, προβλέπει ακόμη πως εταιρείες και ΜΚΟ μπορεί επίσης να καταδικάζονται και να τους επιβάλλονται κυρώσεις.

Ο νόμος έχει σκοπό «να ενισχυθεί το έργο θεσμών της χώρας μας επιφορτισμένων να διεξάγουν αγώνα εναντίον του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος», ανέφερε η βουλεύτρια Μαρία Αουσιλιαδόρα Μαρτίνες, που ανήκει στην προεδρική παράταξη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου.

Για την αντιπολίτευση, που πλέον είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της εξόριστη στην Κόστα Ρίκα, στις ΗΠΑ και στην Ισπανία, σκοπός είναι να δημιουργηθεί νομικό πλαίσιο που να υποστηρίζει τις πρακτικές «καταστολής» του προέδρου Ορτέγα.

«Επιτρέπει στο καθεστώς να διώκει οποιονδήποτε, είτε βρίσκεται στη Νικαράγουα είτε όχι, και χωρίς να είναι απαραίτητο να παρίσταται στη δίκη, εδραιώνοντας έτσι δικαστικό πλαίσιο που υποστηρίζει τις κατασταλτικές πρακτικές» της κυβέρνησης Ορτέγα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φέλιξ Μαραδιάγα, πρώην υποψήφιος για την προεδρία, εξόριστος στις ΗΠΑ.

Για τον κ. Μαραδιάγα, ο κ. Ορτέγα εννοεί να «φιμώσει την αντιπολίτευση παντού, όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο».

Ο νόμος υιοθετήθηκε την ημέρα που ο ΟΗΕ προειδοποίησε εναντίον της «σοβαρής» επιδείνωσης της κατάστασης ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα από την περασμένη χρονιά, με αύξηση των αυθαίρετων συλλήψεων και φυλακίσεων και των διωγμών σε βάρος όσων «εκλαμβάνονται ως αντιφρονούντες» από τις αρχές.

Αφού τους κατηγόρησε για «προδοσία», η κυβέρνηση της Νικαράγουας απελευθέρωσε την περασμένη χρονιά πάνω από 300 πολιτικούς, δημοσιογράφους, διανοούμενους, ακτιβιστές και άλλους, τους απέλασε, τους στέρησε την υπηκοότητα και προχώρησε στην κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ο Ντανιέλ Ορτέγα, 78 ετών, πρόεδρος αρχικά τα χρόνια του 1980, μετά τον θρίαμβο της επανάστασης των σαντινιστών, επανήλθε στην εξουσία το 2007 και έκτοτε επανεκλέγεται σε εκλογικές διαδικασίες που αρνούνται να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και διεθνείς οργανισμοί.

Ο άλλοτε ηγέτης των ανταρτών επικρίνεται για την επιβολή ολοένα πιο αυταρχικού καθεστώτος στη χώρα της κεντρικής Αμερικής με επτά εκατομμύρια κατοίκους.

Το 2018, ξέσπασαν πολύμηνες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής του, που αντιμετωπίστηκαν με σκληρή καταστολή: σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχασαν τη ζωή τους πάνω από 300 άνθρωποι, εκατοντάδες φυλακίστηκαν και χιλιάδες εξορίστηκαν.