Quantcast

Η νομοθεσία εθνικής ασφαλείας στο Χονγκ Κονγκ επιβάλλει αυστηρές τιμωρίες και δίνει ευρείες εξουσίες στην Κίνα - Αντιδρούν Βρετανία-ΗΠΑ

Το Πεκίνο αποκάλυψε σήμερα λεπτομέρειες του νόμου περί εθνικής ασφαλείας που διαμόρφωσε κατάλληλα για το Χονγκ Κονγκ, υποσχόμενο να τιμωρεί τα εγκλήματα της απόσχισης και της ανατροπής με έως και ισόβια κάθειρξη και αυξάνοντας τις ανησυχίες για μια πιο αυταρχική εποχή για την πιο ελεύθερη πόλη της Κίνας.

Ο νόμος αυτός εγκρίθηκε παρακάμπτοντας το τοπικό κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ και θέτει το πλαίσιο για τις πιο ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής στην πρώην βρετανική αποικία που επιστράφηκε στο Πεκίνο πριν από 23 χρόνια.

Ο νόμος καθορίζει τέσσερα αδικήματα: αποσχιστική δραστηριότητα, υπονόμευση του κράτους, τρομοκρατική δραστηριότητα και αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις.

Το Πεκίνο δηλώνει ότι η νομοθεσία που επιβάλλει είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της απόσχισης, της ανατροπής, της τρομοκρατίας και της συνωμοσίας με ξένες δυνάμεις, μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που κλιμακώθηκαν πέρυσι τον Ιούνιο και βύθισαν την πόλη στη μεγαλύτερη κρίση της εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα, η Κίνα αρνείται ότι παρεμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ και κατηγορεί τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποκινούν τις ταραχές.

Με βάση τον νέο νόμο:

*Τα αδικήματα της απόσχισης, της υπονόμευσης, της τρομοκρατίας και της συνωμοσίας με ξένες δυνάμεις τιμωρούνται με ποινές που φτάνουν μέχρι τα ισόβια δεσμά.

*Οι εταιρείες ή οι όμιλοι που παραβιάζουν τον νόμο θα τιμωρούνται με πρόστιμο και, ενδεχομένως, με διακοπή της δραστηριότητάς τους.

*Η φθορά ορισμένων οχημάτων και εξοπλισμού μεταφορών θα θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια.

*Όποιος καταδικάζεται για παραβίαση του νόμου θα χάνει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στο Χονγκ Κονγκ.

*Η δράση της νέας υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας και του προσωπικού της στο Χονγκ Κονγκ δεν θα είναι υπό τη δικαιοδοσία της τοπικής κυβέρνησης.

*Οι αρχές μπορούν να παρακολουθούν και να παγιδεύουν τα τηλέφωνα των προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για την εθνική ασφάλεια.

*Ο νόμος θα ισχύει τόσο για τους μόνιμους όσο και για τους μη μόνιμους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ.

Να σημειωθεί επίσης ότι με βάση τον νόμο αυτόν οι αρχές θα μπορούν να παγώνουν ή και να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία προσώπων που καταδικάζονται για τα προαναφερόμενα αδικήματα.

Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ στις 18.00 σήμερα (ώρα Ελλάδας) και δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Αντιδράσεις από Βρετανία, ΗΠΑ

Η Βρετανία κάλεσε την Κίνα να αναθεωρήσει αυτόν τον νέο νόμο, τονίζοντας ότι το Πεκίνο πρέπει να διαφυλάξει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και την ελευθεροτυπία στο Χονγκ Κονγκ. «Η Κίνα επέλεξε να μην τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στον λαό του Χονγκ Κονγκ και τις υποχρεώσεις της απέναντι στη διεθνή κοινότητα», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. Η Βρετανία «δεν θα στρέψει την πλάτη της στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντι στον λαό του Χονγκ Κονγκ», πρόσθεσε.

Ο Τζούλιαν Μπρέιθγουεϊτ, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, μιλώντας εκ μέρους 27 χωρών, κάλεσε τις κινεζικές αρχές να επιτρέψουν στην Ύπατη Εκπρόσωπο για τα Ανθρώπινα Δικαιωμάτα Μισέλ Μπατσελέτ να μεταβεί στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ, εν μέσω των αναφορών περί αυθαίρετης κράτησης και παρακολούθησης της μειονότητας των Ουιγούρων εκεί. Απευθυνόμενος μάλιστα στην Μπατσελέτ, την προέτρεψε να ενημερώνει τακτικά τον ΟΗΕ για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και το Σιντζιάνγκ «για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίας που εγγυάται το διεθνές δίκαιο».

Στις ΗΠΑ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στην Κίνα λέγοντας ότι ο «βάναυσος» νόμος «θα εκφοβίσει και θα καταστείλει» όσους ζητούν ειρηνικά περισσότερες ελευθερίες. «Πρέπει να αναλογιστούμε όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε όπως τους περιορισμούς στις βίζες και τις οικονομικές κυρώσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.