Η Ουάσιγκτον απορρίπτει τις κατηγορίες του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου στη Συρία - Βομβαρδισμοί στην Ιντλίμπ παρά την εκεχειρία

Ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι απέρριψε χθες Πέμπτη την πρόσφατη κατηγορία ερευνητών του ΟΗΕ, σύμφωνα με τους οποίους αεροπορικοί βομβαρδισμοί του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ενδέχεται να αποτελούσαν «εγκλήματα πολέμου».

«Επιδεικνύουμε πάρα πολύ μεγάλη σύνεση σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», αντέτεινε ο Τζέφρι ερωτηθείς σχετικά με την κατηγορία αυτή στη Γενεύη, όπου πήγε να συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, τον Γκάιρ Πέντερσεν.

«Δεν αποδεχόμαστε τα συμπεράσματα» των ερευνητών, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην έκθεση της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία, που δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα την προηγουμένη.

Στην έκθεση αυτή, οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «δεν έλαβε τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και στρατιωτικών στόχων».

Η Επιτροπή Έρευνας, η οποία ιδρύθηκε το 2011 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αναφέρεται σε σειρά αεροπορικών επιδρομών του συνασπισμού τον Ιανουάριο στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ. Σε έναν από τους βομβαρδισμούς, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άμαχοι, ανάμεσά τους 12 παιδιά.

Αποφαίνεται πως «υπάρχουν επαρκείς αιτίες να πιστεύουμε ότι οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού ενδέχεται να μην είχαν κάποιον συγκεκριμένο στρατιωτικό στόχο» και να «μην έλαβαν τις απαραίτητες προφυλάξεις» σε αυτή την περίπτωση.

«Το να εξαπολύονται επιθέσεις αδιακρίτως οι οποίες έχουν αποτέλεσμα να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται άμαχοι αποτελεί έγκλημα πολέμου, όταν οι επιθέσεις του είδους αυτού γίνονται με ανεύθυνο τρόπο», προσθέτει. Η Επιτροπή Έρευνας έχει ήδη κάνει λόγο σε πρότερες εκθέσεις της για άλλα πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού που μπορεί να αποτελούσαν εγκλήματα πολέμου.

Η Επιτροπή Έρευνας έχει κατηγορήσει επίσης τις κυβερνήσεις της Συρίας, της Ρωσίας και άλλα μέρη στη σύρραξη για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Η ένοπλη σύρραξη στη Συρία, που ξέσπασε το 2011 κι έγινε εξαιρετικά περίπλοκη στην πορεία των ετών, με την εμπλοκή τζιχαντιστών και ξένων δυνάμεων, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 370.000 ανθρώπους, ενώ μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες. Παρά τις πολλές μεσολαβητικές προσπάθειες του και τις συνομιλίες ανάμεσα στα αντίπαλα μέρη, ο ΟΗΕ δεν έχει καταφέρει να προωθήσει μέχρι σήμερα πολιτική λύση.

Ο Πέντερσεν —ο τέταρτος μεσολαβητής του ΟΗΕ από την έναρξη του πολέμου— είχε χθες Πέμπτη στη Γενεύη με αντιπροσώπους, πέραν των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σαουδικής Αραβίας, ενόψει της συγκρότησης του σώματος που θα καταρτίσει νέο Σύνταγμα στη Συρία.

«Ελπίζω ότι θα έχω καλά νέα για το ζήτημα αυτό στο εγγύς μέλλον», είπε σε δημοσιογράφους.

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην Ιντλίμπ παρά την κατάπαυση του πυρός

Πολεμικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν τομείς στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ της Συρίας χθες Πέμπτη, δήλωσαν κάτοικοι κι ένα στέλεχος οργάνωσης ανταρτών, παρότι συνεχίζει θεωρητικά να εφαρμόζεται η εκεχειρία με την οποία ανεστάλη μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας εναντίον του ύστατου μεγάλου οχυρού των τζιχαντιστών και των ανταρτών στην εμπόλεμη χώρα πριν από δύο εβδομάδες.

Αεροσκάφη της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν τη νότια Ιντλίμπ για πρώτη φορά έκτοτε, συμπεριλαμβανομένων τομέων στην πόλη Μααρέτ αλ Νούμαν, ανέφερε επίσης το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία.

Ο Μοχάμαντ Ρασίντ, εκπρόσωπος της οργάνωσης ανταρτών Τζάις αλ Νάσερ, ανέφερε πως οι επιδρομές εντάθηκαν έπειτα από μερικά πλήγματα σε θέσεις στο δυτικό τμήμα της Ιντλίμπ τις προηγούμενες δύο ημέρες.

Η Ιντλίμπ, η οποία εκτείνεται στο βορειοδυτικό άκρο της Συρίας, είναι η τελευταία επαρχία που παραμένει στα χέρια τζιχαντιστών και ανταρτών έπειτα από οκτώ χρόνια εμφυλίου.

Στην επαρχία καταγράφεται ανάπαυλα των εχθροπραξιών από την 31η Αυγούστου, όταν η Δαμασκός και η Μόσχα ανακοίνωσαν ότι θέτουν σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός έπειτα από πέντε μήνες εντατικών βομβαρδισμών από αέρος και με πυροβολικό που ακολουθήθηκαν, την 8η Αυγούστου, από χερσαίες επιχειρήσεις. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για σχεδόν χίλιους αμάχους νεκρούς στις επιχειρήσεις από την άνοιξη, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι εκτοπίστηκαν 400.000 κάτοικοι.

Η τρέχουσα είναι η δεύτερη κατάπαυση του πυρός μέσα σε έναν μήνα. Η προηγούμενη, που κηρύχθηκε αρχές Αυγούστου, κατέρρευσε μέσα σε τρεις ημέρες.

Αντάρτες δήλωσαν την Τετάρτη ότι κυβερνητικές δυνάμεις και βοηθητικοί συγκεντρώνονται στα όρια της επαρχίας, προεξοφλώντας ότι η κατάπαυση του πυρός δεν θα διαρκέσει πολύ.