Quantcast

Η Ουκρανία δεν θα συγχωρέσει ποτέ τη Ρωσία, δηλώνει ο Ρώσος νομπελίστας δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ

Η Ουκρανία δεν θα συγχωρέσει ποτέ τη Ρωσία για την επαίσχυντη σύγκρουση που γύρισε την ανάπτυξη της Ρωσίας πενήντα χρόνια πίσω στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης πριν τη διακυβέρνηση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δήλωσε ο δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ που έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Η στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει μετατρέψει κάποιες ουκρανικές πόλεις σε άγονη γη και έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση της Μόσχας με τη Δύση από την εποχή της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Ο Μουράτοφ, που υπήρξε επί χρόνια διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta, ενός από τα τελευταία ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία, δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα συμφωνήσει ποτέ σε ειρήνη ή σε προσάρτηση οποιουδήποτε εδάφους της.

«Η Ουκρανία δεν θα συγχωρήσει ποτέ τη Ρωσία», δήλωσε ο Μουράτοφ, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής της εφημερίδας Novaya Gazeta το 1993 με χρήματα από το Νόμπελ Ειρήνης του Γκορμπατσόφ, σε συνέντευξη στο γραφείο του, το οποίο είναι διακοσμημένο με μπαστούνια του χόκεϊ επί πάγου και δεκάδες πρωτοσέλιδα της εφημερίδας.

Ο Μουράτοφ δήλωσε ότι η σύγχρονη τεχνολογία έφερε τη φρίκη του πολέμου στα σπίτια των ανθρώπων, μαζί με τον όλεθρο της μάχης για τη Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία και τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου εναντίον Ρώσων στρατιωτών στο Ίρπιν και την Μπούτσα.

«Πολλοί θέλετε να συγχωρήσατε τα πάντα, αλλά κάνετε ένα κλικ στη μηχανή αναζήτησης στις ονομασίες: Μαριούπολη, Ιρπίν ή Μπούτσα. Και δεν μπορείς να συγχωρέσεις τίποτα πια», δήλωσε ο Μουράτοφ, προσθέτοντας ότι «κάθε βήμα αυτού του πολέμου, κάθε έγκλημα και κάθε πυροβολισμός, κάθε σκισμένο όσχεο θα μείνει τώρα για πάντα».

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει την Ρωσία για εγκλήματα πολέμου. Η Ρωσία λέει ότι οι κατηγορίες αυτές συνιστούν ψέμα. Η ρωσική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μουράτοφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν λέει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες είναι «ήρωες» και πως όλοι οι στόχοι της Ρωσίας θα επιτευχθούν.

Ο Πούτιν χαρακτηρίζει την επιχείρηση στην Ουκρανία ως μια προσπάθεια να αποτρέψει μια δυτική συνωμοσία που αποσκοπεί να διαλύσει τη Ρωσία. Η Ουκρανία λέει ότι πολεμάει μια παράνομη κατοχή και δεν θα υποχωρήσει ποτέ.

Η Ρωσία γυρνάει προς τα πίσω

Ο πόλεμος, είπε ο Μουράτοφ, είναι μια «τεράστια εθνική ντροπή» που εξαφάνιζει όχι μόνο μισό αιώνα ανάπτυξης, αλλά και την ελπίδα, την αγάπη και την εμπιστοσύνη στο μέλλον μεταξύ των Ρώσων.

Ο πόλεμος είχε καταστρέψει το κύρος της χώρας του Γκορμπατσόφ, του Ρώσου πυρηνικού φυσικού και αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αντρέι Σαχάρωφ και του σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, είπε ο Μουράτοφ.

«Μας γύρισαν πίσω στην ανάπτυξή μας κατά τουλάχιστον μισό αιώνα στην προ Γκορμπατσόφ εποχή» , δήλωσε ο Μουράτοφ.

Η Ρωσία έχει ξεχάσει τα διδάγματα του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης τερματισμού των πολέμων.

«Δεν έχουμε πλέον πίστη. Η Ρωσία και οι Ρώσοι έχουν γίνει αντιπαθείς. Η αγάπη ήταν κάτι πολύ σημαντικό για να ταξιδέψεις, να μάθεις, να πιστέψεις στο θεό σου, να διαβάσεις τα βιβλία που αγαπάς».

Ο Γκορμπατσόφ, που υμνήθηκε στη Δύση ως ο άνθρωπος που βοήθησε να πέσει το Τείχος του Βερολίνου και να τερματιστεί ο Ψυχρός Πόλεμος χωρίς αιματοχυσία, πέθανε στις 30 Αυγούστου 2022. Ο Μουράτοφ ήταν φίλος του.

«Δυστυχώς, υπήρξε μια απώλεια του κύρους μας παγκοσμίως, μια απώλεια εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Μουράτοφ. «Η απώλεια του κύρους είναι δύσκολο να ανακτηθεί».

Προσάρτηση

Αφού ο Πούτιν υποστήριξε ένα σχέδιο που οδηγεί στην επίσημη προσάρτηση των ελεγχόμενων από τη Ρωσία περιοχών στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων των περιφερειών του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, ο Μουράτοφ δήλωσε ότι πολλοί Ρώσοι αδιαφορούν γι αυτό τα σχέδιο.

«Αν βγεις στον δρόμο και ρωτήσεις τον κόσμο: «Χρειάζεστε τη Χερσώνα;», εκείνοι θα σε κοιτάξουν σαν να είσαι ηλίθιος», και «Θα σε ρωτήσουν: ‘Τι; Γιατί μιλάτε για τη Χερσώνα; Έχω ένα στεγαστικό δάνειο, όχι δεν την χρειάζομαι την Χερσώνα».

«Για τους οπαδούς της γεωπολιτικής με τα αρρωστημένα μυαλά, η νίκη συνδέεται με την προσάρτηση ξένων εδαφών».

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακάλεσε την τελευταία άδεια κυκλοφορίας της Novaya Gazeta. Η εφημερίδα Novaya Gazeta δεν εκδίδεται πλέον σε έντυπη μορφή στη Ρωσία, αν και έχει μια περιορισμένη ηλεκτρονική έκδοση και διαθέτει περιοδικό.

Ο Μουράτοφ δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τη Ρωσία.

«Έχουμε 82 άτομα που μένουν εδώ και φυσικά θα μείνω μαζί τους. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εδώ», δήλωσε ο Μουράτοφ, αναφερόμενος στους εργαζόμενους της εφημερίδας.

«Θα δουλέψουμε εδώ μέχρι η κρύα κάννη του όπλου να αγγίξει το καυτό μας μέτωπο».