Η Σόνια Μπόις η πρώτη μαύρη εκπρόσωπος της Βρετανίας στη Μπιενάλε της Βενετίας

Η εικαστικός Σόνια Μπόις επελέγη να είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα εκπρόσωπος της Βρετανίας στη σημαντικότερη, ίσως, έκθεση εικαστικών στον κόσμο, την Μπιενάλε της Βενετίας, της οποίας η επόμενη διοργάνωση θα είναι το 2021.

Η 58χρονη καλλιτέχνης, που η τεχνοτροπία της συνδυάζει πολλά τεχνικά μέσα, όπως τη φωτογραφία, το σχέδιο, την εγκατάσταση, την περφόρμανς και το βίντεο, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα The Times αποκάλυψε πως κύριος άξονας της θεματικής παρουσίας της θα είναι το Brexit, με ιδιαίτερη έμφαση το πώς είναι δυνατόν να γεφυρωθούν οι διαιρέσεις που προκύπτουν στις μέρες μας. Κι η μέθοδος της γεφυροποιΐας τούτης που η ίδια προτείνει δεν μπορεί να είναι άλλος από την τέχνη.

Η παρουσία της στη Μπιενάλε είναι άλλο ένα σημαντικό στεγανό που έχει διαρρήξει στην πλούσια σταδιοδρομία της η Μπόις: το 1987 έγινε η πρώτη μαύρη καλλιτέχνις που μέσα από το εμβληματικό έργο της «Η ιεραποστολική στάση Missionary Position II (1985)», που αποτέλεσε τμήμα της συλλογής του διάσημου μουσείου τέχνης Tate.

Επιπλέον, το 2018 σάλος προκλήθηκε από τη συνεργασία της με το Μουσείο Τέχνης του Μάντσεστερ στην αποκαθήλωση για μία ολάκερη εβδομάδα του ιστορικού πίνακα του 1986 του Τζον Γουΐλιαμ Γουότερχαους «Ο 'Υλας και οι Νύμφες».

Όπως δήλωσε τότε η ίδια στην εφημερίδα The Guardian η πράξη αυτή είχε «τη σημασία της ενσωμάτωσης ακόμη περισσότερων ανθρώπων σε μία διαδικασία επιμέλειας της τέχνης», όπως και του να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος για την τέχνη και την κατανάλωσή της από το κοινό.