Η στρατηγική της Μέι για το Brexit μαθεύτηκε… κατά λάθος!

Η στρατηγική της Τερέζα Μέι για το Brexit αποκαλύφθηκε κατά λάθος από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ολι Ρόμπινς, ο οποίος ακούστηκε να λέει σε μπαρ των Βρυξελλών ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός σχεδιάζει να θέσει ένα δίλημμα της τελευταίας στιγμής στους βρετανούς βουλευτές: ή ψηφίζετε την συμφωνία μου ή ζητάμε μακρά παράταση της προθεσμίας που λήγει στις 29 Μαρτίου.

Η Τερέζα Μέι επιμένει να επαναλαμβάνει ότι πρόθεση της κυβέρνησής της είναι να τηρηθεί η προθεσμία της 29ης Μαρτίου για τη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση και καλεί τους βρετανούς βουλευτές να κρατήσουν την ψυχραιμία τους (και τα νεύρα τους), ενώ η ίδια θα προσπαθεί «να επαναδιαπραγματευθεί αλλαγές στο ιρλανδικό backstop».

Εάν δεν κατορθώσει να πείσει τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να εγκρίνουν την συμφωνία της, τότε θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα καθυστερήσει το Brexit ή θα ρίξει στα βράχια την πέμπτη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου αποχωρώντας άνευ συμφωνίας διαζυγίου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Όμως, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ακούστηκε από δημοσιογράφο του ITV να λέει σε μπαρ ξενοδοχείου των Βρυξελλών ότι οι βρετανοί βουλευτές θα έχουν να επιλέξουν την τελευταία στιγμή εάν θα αποδεχθούν μία «επανεπεξεργασμένη» συμφωνία του Brexit ή μία μακρά καθυστέρηση στην αποχώρηση.

«Πρέπει να τους κάνουμε να πιστέψουν ότι η εβδομάδα που αρχίζει στο τέλος του Μαρτίου...μία  παράταση είναι δυνατή, αλλά εάν δεν ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, τότε η παράταση θα είναι μακρά», δήλωσε κατά την διάρκεια ιδιωτικής συνομιλίας ο Ολι Ρόμπινς, σύμφωνα με το ITV.

Ο Ρόμπινς έκανε σαφές ότι πιστεύει πως ο φόβος μίας μακράς παράτασης του άρθρου 50 μπορεί να αλλάξει την γνώμη των βουλευτών, σύμφωνα με το ITV.

Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg επικαλούμενο πηγές στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες μεταδίδει πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας και οι ηγέτες των 27 υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδεύουν να παίξουν σε μια ζαριά της ύστατης στιγμής το εάν και κατά πόσον το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει με ή χωρίς συμφωνία.