Quantcast

Η συμβουλή του γηραιότερου πρωθυπουργού στον κόσμο στη νεαρότερη ομολογό του, Σάνα Μάριν

Ο γηραιότερος εν ενεργεία πρωθυπουργός στον κόσμο, ο Μαχατίρ Μοχάμαντ της Μαλαισίας, συνέστησε σήμερα στην νεαρότερη ομόλογό του, την Φινλανδή Σάνα Μάριν, η οποία ορκίζεται σήμερα, να ζητάει την συμβουλή "των ηλικιωμένων ανθρώπων".

Η 34χρονη Μάριν επιλέχτηκε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της για να αναλάβει την πρωθυπουργία έπειτα από την παραίτηση του πρωθυπουργού Άντι Ρίνε, μετά την απόφαση ενός κόμματος του κυβερνητικού του συνασπισμού να αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του λόγω του τρόπου που διαχειρίστηκε μια απεργία των ταχυδρομείων.

"Μολονότι πιστεύουμε στον ιδεαλισμό των νέων ανθρώπων, είναι σημαντικό επίσης γι'αυτούς να λαμβάνουν υπόψη τους την πείρα των ηλικιωμένων ανθρώπων", δήλωσε ο 94χρονος Μαχατίρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

"Τότε θα υπάρχει ένας συνδυασμός των δύο και αυτό θα είναι καλό", πρόσθεσε.

Η Μάριν, η οποία θα ηγηθεί μιας κεντροαριστερής πεντακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού με γυναίκες επικεφαλής στα τέσσερα από τα πέντε κόμματα, ανέβηκε γρήγορα την κλίμακα του πολιτικού σκηνικού της Φινλανδίας από τα 27 της όταν έγινε επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου της βιομηχανικής γενέτειράς της Τάμπερε. Τώρα αναλαμβάνει πρωθυπουργικά καθήκοντα εν μέσω ενός τριήμερου κύματος απεργιών, το οποίο αναμένεται να σταματήσει την παραγωγή σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Φινλανδίας από την Δευτέρα.

Ο Μαχατίρ οδήγησε την αντιπολίτευση της Μαλαισίας σε μια άνευ προηγουμένου νίκη στις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Αυτή είναι η δεύτερη θητεία του στην πρωθυπουργία, έπειτα από την παραμονή του για 22 χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο από το 1981 ως το 2003.