Quantcast

Η Τουρκία εγγυάται την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ - Τι δήλωσε στενός συνεργάτης του Ερντογάν

Η Τουρκία συνεχίζει να εγγυάται την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, ακόμη κι αφού αποσυρθούν όλα τα στρατεύματα του NATO το καλοκαίρι, δήλωσε στενός συνεργάτης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αποστολή Resolute Support του NATO, υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, με σκοπό την εκπαίδευση, την παροχή συμβουλών και βοήθειας στις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις, θα τερματιστεί με την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων, που – τύποις τουλάχιστον – θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την 11η Σεπτεμβρίου.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του NATO, έχει αναλάβει τη φρούρηση του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας. Η Άγκυρα ανέφερε χθες Πέμπτη ότι είναι διατεθειμένη να διατηρήσει μια δύναμη εκεί και να συνεχίσει τη συγκεκριμένη διάσταση της επιχείρησης.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει δυνάμει νέας εντολής του ΟΗΕ, ή κατόπιν συμφωνίας με την αφγανική κυβέρνηση με τη συναίνεση των Ταλιμπάν.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του τούρκου προέδρου, διευκρίνισε ότι η Άγκυρα διατηρεί ανοικτούς «διαύλους» επικοινωνίας με τους ισλαμιστές αντάρτες.

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ έχει μετατραπεί σε δίλημμα για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες οι δυνάμεις των οποίων εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν. Ανησυχούν για το πώς θα μπορέσουν να απομακρύνουν τους διπλωμάτες τους και άλλους εάν ο πόλεμος εξαπλωθεί στην πόλη.

Ο κ. Ερντογάν πρόσφατα συνέδεσε τη συνέχιση της τουρκικής στρατιωτικής αποστολής με τη χορήγηση «διπλωματικής, επιμελητειακής και οικονομικής στήριξης» από τις ΗΠΑ. Οι δύο χώρες διαπραγματεύονται συμφωνία.

Ο στρατός της Τουρκίας θα μπορούσε επίσης να αναλάβει την ασφάλεια ξένων διπλωματικών αποστολών.

Πάντως η Ουάσινγκτον λέει πως θα διατηρήσει μερικούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα αυτούς που φυλάσσουν την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ.

Καθώς τα στρατεύματα του NATO αποχωρούν, σχεδόν καθημερινά γίνεται γνωστό πως οι Ταλιμπάν κατακτούν περισσότερα εδάφη σε όλη τη χώρα, παρά την ειρηνευτική διαδικασία που θεωρητικά παραμένει ακόμη σε εξέλιξη.