Quantcast

Handicap International: Εκρηκτική άνοδος του αριθμού των ατόμων με αναπηρία στην Υεμένη

Η μη κυβερνητική οργάνωση Handicap International εξέφρασε την ανησυχία της σε έκθεσή της για «την εκρηκτική αύξηση» του αριθμού των ατόμων με αναπηρία στην Υεμένη, αλλά και για την κατάσταση στην οποία ζουν σε αυτή τη χώρα που σπαράσσεται εδώ και επτά χρόνια από τον πόλεμο.

«Ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία έχει αυξηθεί εκρηκτικά από την αρχή του πολέμου» στην Υεμένη και «εξακολουθούν να είναι μεταξύ των πρώτων που ξεχνάμε», επεσήμανε η Γιασμίν Ντάελμαν, υπεύθυνη στο Άντεν της ΜΚΟ και συντάκτρια της έκθεσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία επικαλείται στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 4,8 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη έχουν τουλάχιστον μία αναπηρία, σε σύνολο πληθυσμού 30 εκατομμυρίων. Πριν από την έναρξη του πολέμου το 2014 υπήρχαν περίπου 3 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία.

Ο αριθμός αυτός ωστόσο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί καθώς δεν υπάρχουν αξιόπιστα, επίσημα στοιχεία.

Η αύξηση που παρατηρείται συνδέεται άμεσα με τον πόλεμο, καθώς αφορά κυρίως ακρωτηριασμούς που προκλήθηκαν από εκρήξεις (αεροπορικές επιδρομές, νάρκες κτλ).

«Τα ψυχικά τραύματα και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα έχουν επίσης αυξηθεί κατακόρυφα», πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Σε αυτό το πλαίσιο, και λόγω της «κατάρρευσης του συστήματος υγείας», τα άτομα με αναπηρία «είναι μεταξύ των ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο από τη σύγκρουση» καθώς «έχουν δραστικά περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και νοσοκομειακές δομές».

Η Ντάελμαν εξήγησε ότι τα άτομα με αναπηρία αναγκάζονται πολλές φορές να «ταξιδεύουν τρεις ημέρες σε επικίνδυνους δρόμους» προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε βασική περίθαλψη, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στις περιοχές όπου διαμένουν.

«Είναι ιδιαίτερα θλιβερό να βλέπει κανείς αυτούς τους ανθρώπους να αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν τόσες προκλήσεις», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «κωφούς που δεν τολμούν να βγουν πλέον από τα σπίτια τους» διότι δεν ακούν τις εκρήξεις.

Από τον πόλεμο στην Υεμένη έχουν σκοτωθεί σχεδόν 380.000 άνθρωποι, ενώ εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και ζουν σε άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς προσφύγων.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας ζει σε συνθήκες οξείας πείνας και απειλείται άμεσα από λιμό, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις.