Quantcast

HΠΑ: Προς αποχώρηση και ο υπουργός Εσωτερικών Ράιαν Ζίνκε

Ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ, Ράιαν Ζίνκε εξετάζει το ενδεχόμενο νέων ευκαιριών επαγγελματικής απασχόλησής του, με το Fox News, την ενεργειακή βιομηχανία ή άλλους τομείς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις για μία πιθανή αποχώρησή του από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας, σύμφωνα με το “Politico” που επικαλείται πηγές, που έχουν λάβει γνώση για τις συζητήσεις που γίνονται στον Λευκό Οίκο.

Το πολιτικό κλίμα για την αποχώρηση του Ζίνκε διαμορφώνεται στην Ουάσιγκτον μετά την δήλωση του προέδρου Τραμπ και την σχετική προχθεσινή αναφορά του στην υπόθεση του υπουργού.

Σύμφωνα με την ίδια δήλωση, η τύχη του Ζίνκε θα αποφασιστεί “περίπου σε μία εβδομάδα,” καθώς ο Τραμπ βρίσκεται στα πρώτα στάδια μιας προσπάθειας ανασχηματισμού της κυβέρνησής του κι εξετάζει το ενδεχόμενο αποχωρήσεων τόσο υπουργών, όσο και ανώτερων στελεχών του Λευκού Οίκου.

Η διαδικασία αυτή ενεργοποιήθηκε με την απόλυση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

Δύο από τις πηγές ανέφεραν ότι ο Ζίνκε προσέγγισε το Fox διερευνώντας την πιθανότητα να συνεργαστεί με το αναφερόμενο συντηρητικό κανάλι ειδήσεων, ως σχολιαστής.

Από τις κινήσεις του Ζίνκε διαφαίνεται ότι το πρώην μέλος της επίλεκτης μονάδας του Ναυτικού των ΗΠΑ (Navy SEALS), αλλά και πρώην μέλος του Κογκρέσου από την Μοντάνα, αναζητάει νέες επαγγελματικές ευκαιρίες.

Ο ίδιος φέρεται επίσης να αναζητάει θέσεις σε διοικητικά συμβούλια ενεργειακών εταιριών ή σε ιδιωτικές εταιρίες επενδύσεων.

Σύμφωνα με ένα κέντρο που ασχολείται με ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας, οι θέσεις αυτές είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν προβλήματα σύγκρουσης συμφερόντων σε συνάρτηση με την υπουργική θέση που κατέχει σήμερα.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Ζίνκε δηλώνουν ότι έχει γνωστοποιήσει τα σχέδιά του να παραιτηθεί από την υπουργική του θέση, στο τέλος του 2018.

Ο ίδιος δεν έχει κάνει κάποια δημόσια ανακοίνωση, ενώ όπως έγραψε προχθές στο Twitter “περιμένει να συνεργαστεί” με τα νέα μέλη του Κογκρέσου.

Οι εκπρόσωποι Τύπου τόσο του υπουργείου των Εσωτερικών, όσο και της News Corp., που είναι μητρική εταιρία του Fox News δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε ερωτήσεις που τους απηύθυνε το “Politico.”

Ωστόσο, το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών με ανάρτηση που έκανε στο Twitter απέρριψε την πιθανότητα συνεργασίας του Ζίνκε με το Fox, χαρακτηρίζοντας ως γελοίες τις σχετικές πληροφορίες.

Ένα συμβόλαιο με το Fox δεν θεωρείται μία πιθανή εξέλιξη, εκτός κι αν ο Τραμπ ζητήσει κάτι τέτοιο από τον Ρούπερτ Μέρντοχ, που είναι και ο ιδιοκτήτης της News Corp., σύμφωνα με δήλωση μιας πηγής στο “Politico.”

Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το Fox απάντησε θετικά στην διερεύνηση επαγγελματικών ευκαιριών του Ζίνκε ή ότι εξέφρασε κάποιο ενδιαφέρον για να τον εντάξει στο δυναμικό των συνεργατών του.

Ο Ζίνκε, μέσω των υπουργικών του αρμοδιοτήτων, επιβλέπει έναν ευρύ τομέα του ενεργειακού κι ορυκτού πλούτου των ΗΠΑ, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές προκλήσεις για το μέλλον του, καθώς έχει ενισχυθεί η διεξαγωγή ερευνών σχετικά με το πως χρησιμοποιεί τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων, την διαχείριση για την κατασκευή ενός καζίνου στο Κονέκτικατ, αλλά και τις σχέσεις που έχει με τους τομείς της βιομηχανικής δραστηριότητας, που εποπτεύει.

Μεταξύ των ερευνών αυτών, είναι μία έρευνα που διεξάγεται για την εκμετάλλευση μιας έκτασης στην γενέτειρα του Ζίνκε (Whitefish, Mont.,).

Η οικονομική αξιοποίηση της έκτασης αυτής έχει την υποστήριξη του προέδρου της ενεργειακής εταιρίας Halliburton. Στην υπόθεση αυτή είχε αναφερθεί πρώτο το “Politico” τον Ιούνιο.

Ο γενικός επιθεωρητής στο υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ έχει αναφέρει για τουλάχιστον μία από τις έρευνες που διεξάγει στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει για το αν θα πραγματοποιήσει την δική του έρευνα ή θα προχωρήσει στην απαγγελία κατηγοριών, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές των αμερικανικών ΜΜΕ.

Το πολιτικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί γύρω από την αποχώρηση του Ζίνκε από το υπουργείο των Εσωτερικών, έχει επηρεάσει την θετική εκτίμηση που είχε ο Τραμπ για τον υπουργό του.

Πριν από μερικούς μήνες, ο Ζίνκε προσφέρθηκε να αντικαταστήσει τον (τότε) διοικητή της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ Σκοτ Προύιτ, σύμφωνα με την δήλωση που έκανε στο “Politico” ένας πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του σχολίασε θετικά την δουλειά που έχει κάνει ο Ζίνκε στο υπουργείο των Εσωτερικών, ενώ δήλωσε ότι προγραμματίζει να εξετάσει τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τον υπουργό του.

Όπως άφησε να εννοηθεί την Τετάρτη, μία απόφαση σχετικά με τον Ζίνκε, πρόκειται να ληφθεί σύντομα. “Το κοιτάμε αυτό και θέλω να μελετήσω ότι σχετικό έχει λεχθεί,” δήλωσε ο Τραμπ στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στον Λευκό Οίκο. “Νομίζω ότι κάνει μία εξαιρετική δουλειά, αλλά θα το κοιτάξουμε κι αυτό και είναι πιθανό να έχω μία ιδέα για το ζήτημα, μέσα σε περίπου μία εβδομάδα,” δήλωσε ο ίδιος.

Στην περίπτωση που ο Ζίνκε διεξάγει συνομιλίες για μελλοντική επαγγελματική απασχόλησή του από τους τομείς της βιομηχανίας που εποπτεύει, τότε, είναι ενδεχόμενο να παραβιάζει σχετική ομοσπονδιακή νομοθεσία, σύμφωνα με την άποψη ενός δικηγόρου στο κέντρο παρακολούθησης των ζητημάτων που άπτονται της νομικής αρμοδιότητας των υπουργών (Campaign Legal Center).

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ομοσπονδιακή νομοθεσία, ο Ζίνκε θα πρέπει να αυτοεξαιρέσει τον εαυτό από την λήψη αποφάσεων στο υπουργείο των Εσωτερικών κι αναφορικά με οποιαδήποτε βιομηχανία για την οποία σχεδιάζει να εργαστεί στο μέλλον, σύμφωνα με την Ντέλανι Μάρσο, υπεύθυνη νομικό για ζητήματα δεοντολογίας και ηθικής στο παραπάνω κέντρο.

Το κέντρο αυτό, εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά για το ζήτημα που προκύπτει σχετικά με τις κινήσεις που κάνει ο Ζίνκε.

“Υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις αυτοεξαίρεσης που εφαρμόζονται, ανεξάρτητα από το αν οι επικοινωνίες είναι έμμεσες κι αν ακόμη ο Ζίνκε δεν έχει σοβαρό ενδιαφέρον για την δουλειά ή δεν εργαστεί ποτέ στο συγκεκριμένο αντικείμενο,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Μάρσο στο “Politico.”