Quantcast

Ιαπωνία-κορωνοϊός: Η κυβερνήτης του Τόκιο θα ζητήσει από την κυβέρνηση την υιοθέτηση έκτακτων μέτρων

Η κυβερνήτης του Τόκιο Γιούρικο Κόικε δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση να επιβάλλει έκτακτα μέτρα στην περιοχή της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας για την αναχαίτιση αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Η Κόικε έκανε τη δήλωση αυτή έπειτα από συνάντηση που είχε με ιατρικούς ειδικούς, οι οποίοι προειδοποίησαν για μια εκρηκτική έξαρση των κρουσμάτων που θα μπορούσε να ξεπεράσει το τρίτο και πιο θανατηφόρο μέχρι στιγμής κύμα της επιδημίας της COVID-19. Ειδικοί προειδοποίησαν επίσης για αύξηση πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών του ιού.

"Είναι μια κατάσταση που προκαλεί μεγάλη ανησυχία", δήλωσε η Κόικε. "Και πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί όσον αφορά την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τα παραλλαγμένα στελέχη", πρόσθεσε.

Οι νομοί της Οσάκα, του Χιόγκο και του Μιγιάγκι επέβαλαν για έναν μήνα από τη Δευτέρα στοχευμένα μέτρα λοκντάουν για να θέσουν υπό έλεγχο πιο μεταδοτικό στέλεχος του νέου κορωνοϊού.

Τα νέα μέτρα στηρίζονται σε αναθεωρημένο νόμο για τον έλεγχο της COVID-19 και μπορούν να εφαρμόζονται καλύπτοντας μικρότερες περιοχές από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε κηρύξει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας στις αρχές του Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα.

Οι έλεγχοι επιτρέπουν στις περιφερειακές κυβερνήσεις να δίδουν εντολή στις επιχειρήσεις να μειώνουν τις ώρες λειτουργίας τους και να επιβάλλουν πρόστιμα ύψους 200.000 γεν ή να κοινοποιούν τα ονόματα αυτών που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα. Επιπροσθέτως, από τους κατοίκους ζητείται να εργάζονται από το σπίτι και να απέχουν από δραστηριότητες, όπως το καραόκε.

Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού σημειώνουν άνοδο στο Τόκιο, το οποίο αναμένεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τα τέλη Ιουλίου, με τα 555 νέα κρούσματα της χθεσινής ημέρας να αποτελούν τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί από τις αρχές του Φεβρουαρίου. Σήμερα ο απολογισμός των νέων κρουσμάτων σε μια ημέρα ανερχόταν σε 545.

Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 στην Ιαπωνία είναι σχετικά αργή. Μόλις ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, που είναι το μόνο που έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής, από τον Φεβρουάριο στη χώρα αυτή, ο πληθυσμός της οποίας ανέρχεται σε 126 εκατομμύρια.