Quantcast

Ημέρα Ανακωχής στη Γαλλία: Το στιγμιότυπο που ξεχώρισε

Ελλάς - Γαλλία Συμμαχία. Το σύνθημα παλιό και δοκιμασμένο. Υπογραμμίζει την ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία. Μια σχέση που έχει -κατά βάσει- αισθητικά, ιστορικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά και βασίζεται στον αλληλοσεβασμό.

Μάλιστα, ένα ξεχωριστό στιγμιότυπο κατά την διάρκεια του εορτασμού της Ημέρας Ανακωχής στη Γαλλία, που τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου, ήρθε να επιβεβαιώσει τη διαχρονικότητα αυτού του συνθήματος.

Για την Ιστορία, η Ημέρα Ανακωχής -γνωστή και ως Ημέρα Εκεχειρίας (L'Armistice)- κρατά ζωντανή την μνήμη στον τερματισμό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Στη Γαλλία  αυτή η μέρα αποτελεί επίσημη αργία καθώς αποτίεται φόρος μνήμης στα 20 εκατομμύρια νεκρών. Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν και Δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Γάλλος Πρόεδρος υποδέχεται καλεσμένους από όλο τον κόσμο. 

Κατά την διάρκεια της φετινής δεξίωσης ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με βετεράνους και επιζώντες από άλλες χώρες που συμμετείχαν στην Αντάντ -τη συμμαχία των χωρών που πολέμησαν εναντίον της Γερμανίας και των συμμάχων της.

Από τις στιγμές που ξεχώρισαν ήταν και η στιγμή που ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν βρέθηκε ανάμεσα σε έναν άνδρα που κρατούσε δύο ελληνικές σημαίες. Μνήμη, παρόν και σεβασμός πάντα θα φέρνουν Γαλλία και Ελλάδα πιο κοντά.