Quantcast

Ινδία: Έντεκα άνθρωποι συνελήφθησαν για τον βασανισμό μέχρι θανάτου ενός μουσουλμάνου

Η ινδική αστυνομία συνέλαβε σήμερα 11 ανθρώπους για τον θάνατο ενός μουσουλμάνου, τον οποίο βασάνισαν, αναγκάζοντάς τον να φωνάζει ινδουιστικά συνθήματα, σε μια νέα επίθεση που σημειώνεται κατά μέλους μειονότητας στην Ινδία.

Οι αρχές έθεσαν επίσης σε διαθεσιμότητα δύο αστυνομικούς για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το λιντσάρισμα του Τάμπρεζ Ανσάρι, το οποίο βιντεοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ινδία.

Οι εικόνες, οι οποίες γυρίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο φτωχό κρατίδιο Τζαρκάντ, στην ανατολική Ινδία, δείχνουν τον 24χρονο άνδρα να κλαίει και να ικετεύει τους βασανιστές του την ώρα που αυτοί τον υποχρεώνουν να φωνάζει "Ζήτω ο Θεός Ράμα!", ένα σύνθημα που χρησιμοποιούν συνήθως οι ριζοσπάστες ινδουιστές.

Ο Ανσάρι κατηγορήθηκε από χωρικούς ότι έκανε διάρρηξη. Στη συνέχεια τον έδεσαν σε έναν πάσσαλο και τον ξυλοκοπούσαν για 12 ώρες, προτού η αστυνομία τον οδηγήσει αρχικά στη φυλακή και στη συνέχεια τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, όπου το Σάββατο υπέκυψε στα τραύματά του.

"Συλλάβαμε 11 ανθρώπους. Δύο αστυνομικοί τέθηκαν επίσης σε διαθεσιμότητα καθώς δεν ενημέρωσαν τους ανωτέρους τους για την υπόθεση και προσπάθησαν να την χειριστούν στο δικό τους επίπεδο", δήλωσε στο AFP ο Κάρθικ Σ., επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή Σεραϊκέλα.

Σύμφωνα με τις τοπικές εφημερίδες, η σύζυγος του θύματος κατηγόρησε τις δυνάμεις της τάξης ότι σκόπιμα οδήγησαν πρώτα τον σύζυγό της στη φυλακή, αντί να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, παρά τη σοβαρότητα των τραυμάτων του.

Η Ινδία απέρριψε την περασμένη εβδομάδα τα συμπεράσματα επίσημης αμερικανικής έκθεσης για την ανεξιθρησκία στον κόσμο. Σύμφωνα με αυτήν, η κυβέρνηση του εθνικιστή ινδουιστή Ναρέντρα Μόντι επιτρέπει να γίνονται επιθέσεις κατά των μειονοτήτων [μουσουλμάνων, χριστιανών, της κάστας των νταλίτ (παρίες) κλπ], οι οποίες είναι ολοένα και πιο συχνές τα τελευταία χρόνια στην χώρα αυτή του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων.

Ο υπουργός που είναι αρμόδιος για Υποθέσεις Μειονοτήτων, ο Μουχτάρ Αμπάς Νακβί, καταδίκασε το νέο αυτό κρούσμα λιντσαρίσματος και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε "καταστροφικές δυνάμεις" να εμποδίσουν την βούλησή της για οικονομική ανάπτυξη.

"Οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε περιστατικά αυτού του είδους έχουν μόνον ένα κίνητρο: να αμαυρώσουν την θετική ατμόσφαιρα που δημιουργεί η κυβέρνηση", υπογράμμισε ο υπουργός.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Κογκρέσου κατηγόρησε το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP, Κόμμα του Ινδικού Λαού) που βρίσκεται στην κυβέρνηση ότι απέτυχε να πράξει το καθήκον της όσον αφορά την προστασία των μειονοτήτων στην Ινδία, το 80% των κατοίκων της οποίας είναι ινδουιστές.

"Μπορεί η κυβέρνηση BJP να διαψεύσει ειλικρινά την αμερικανική έκθεση για την ασφάλεια των μειονοτήτων την ώρα που μουσουλμάνοι και νταλίτ λιντσάρονται τακτικά μέρα μεσημέρι;", σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κογκρέσου Σάμα Μοχάμεντ.