Quantcast

Ινδία: Έρευνες στην πόλη Κοϊμπατόρε για την εξάρθρωση ενός πυρήνα του ISIS που σχετίζεται με τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

Οι αστυνομικές αρχές της Ινδίας πραγματοποίησαν έρευνες σήμερα σε επτά τοποθεσίες, στην πόλη Κοϊμπατόρε, στο πλαίσιο της επιχείρησης εξάρθρωσης ενός πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους που φέρεται να συνδέεται με τους βομβιστές αυτοκτονίας οι οποίοι σκότωσαν περισσότερους από 250 ανθρώπους στη Σρι Λάνκα τον Απρίλιο.

Η Εθνική Υπηρεσία Έρευνας (NIA) ανέφερε ότι ανακρίνει επτά άνδρες από το Κοϊμπατόρε, ηλικίας από 26 έως 38 ετών, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι έκαναν προπαγάνδα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους με σκοπό να στρατολογήσουν μέλη για να διαπράξουν επιθέσεις στη νότια Ινδία.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα και προσπαθεί να ενισχύσει την παρουσία του στην ινδική υποήπειρο μετά την κατάρρευση του «χαλιφάτου» του στο Ιράκ και τη Συρία. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι ιδρύει μια «επαρχία» στην Ινδία, μετά τις συγκρούσεις των τζιχαντιστών και των δυνάμεων ασφαλείας στη διεκδικούμενη περιοχή του βόρειου Κασμίρ.

Ένας εκπρόσωπος της NIA εξήγησε ότι στις σημερινές επιδρομές κατασχέθηκε ένας αριθμός «ηλεκτρονικών συσκευών», χωρίς να διευκρινίσει τι είδους ήταν.

Ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση αυτή, ο Μοχάμεντ Αζαρουντίν, ήταν «φίλος» στο Facebook με τον Ζαχράν Χασίμ, τον θεωρούμενο ως «εγκέφαλο» των βομβιστικών επιθέσεων στο Κολόμπο και σε άλλες δύο πόλεις της Σρι Λάνκα.

Η ΝΙΑ, η ομοσπονδιακή υπηρεσία της Ινδίας που είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση των ένοπλων οργανώσεων, έχει πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες έρευνες στη νότια Ινδία φέτος, στο πλαίσιο μιας υπόθεση που αφορά 15 πρόσωπα τα οποία φαίνεται ότι έφυγαν από τη χώρα για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος το 2016. Στα τέλη Απριλίου συνελήφθη ένας 29χρονος από το κρατίδιο Κεράλα που κατηγορείται ότι σχεδίαζε μια επίθεση αυτοκτονίας.