Quantcast

Ινδία: Σε ισόβια κάθειρξη μετατράπηκε η θανατική ποινή που είχε επιβληθεί σε τρεις άνδρες για τον ομαδικό βιασμό 22χρονης

Το Ανώτατο Δικαστήριο στο Μουμπάι μετέτρεψε σε ισόβια τη θανατική ποινή που είχε επιβληθεί σε τρεις άνδρες για τον ομαδικό βιασμό μιας 22χρονης φωτοειδησεογράφου.

Η βίαιη αυτή επίθεση είχε σημειωθεί στο Σάκτι Μιλς, ένα κλειστό βιομηχανικό συγκρότημα που βρίσκεται κοντά σε μια μοδάτη συνοικία του Μουμπάι, το 2013.

Οι τρεις άνδρες μαζί με δύο συνεργούς τους είχαν παγιδεύσει και βιάσει ομαδικά τη νεαρή γυναίκα σε εργοστάσιο στο οποίο είχε πάει για ένα ρεπορτάζ.

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει τους κατοίκους του Μουμπάι, μια πόλη που θεωρείται πολύ πιο ασφαλής για τις γυναίκες σε σχέση με το Νέο Δελχί.

Η αστυνομία της οικονομικής πρωτεύουσας της Ινδίας είχε συλλάβει πέντε άνδρες λίγες ημέρες μετά την επίθεση.

Μετά την εξέλιξη αυτή μια 19χρονη τηλεφωνήτρια πήρε το θάρρος και κατήγγειλε τους ίδιους τρεις άνδρες ότι τη βίασαν στο ίδιο σημείο ένα μήνα νωρίτερα με δύο διαφορετικούς συνεργούς.

Οι τρεις άνδρες, που τότε ήταν 19, 21 και 28 ετών, είχαν κριθεί ένοχοι και για τους δύο βιασμούς και καταδικάστηκαν σε θάνατο δι’ απαγχονισμό.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μουμπάι επιβεβαίωσε την καταδίκη των τριών σήμερα, αλλά μετέτρεψε την ποινή τους «σε ισόβια κάθειρξη» χωρίς τη δυνατότητα υπό όρους αποφυλάκισης.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι κατηγορούμενοι δεν αξίζουν παρά τη θανατική ποινή», σχολίασε ο δικαστής, όπως μετέδωσε το ινδικό πρακτορείο PTI. «Αξίζουν να παραμείνουν ισόβια στη φυλακή για να μετανοήσουν για την επίθεση που διέπραξαν».

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε σχεδόν ένα χρόνο μετά τον ιδιαίτερα βίαιο ομαδικό βιασμό μιας γυναίκας το 2012 σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί. Η γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της.

Μετά το θάνατό της ξέσπασε ένα κύμα διαμαρτυριών σε όλη την Ινδία. Αμέσως το ινδικό κοινοβούλιο υιοθέτησε νομοσχέδιο «κατά των βιασμών», βάσει του οποίου οι δράστες βιασμών καταδικάζονται σε 20 χρόνια κάθειρξη ή, σε περίπτωση θανάτου του θύματος, σε ισόβια κάθειρξη ή σε θάνατο.